Direct naar artikelinhoud

Katoen Natie investeert fors in Elia-aandelen

Katoen Natie, het bedrijf van CEO Fernand Huts, krijgt meer dan vijf procent van hoogspannings-netbeheerder Elia in handen. De stap past in de strategie van Katoen Natie om uit te groeien tot een technologisch ingenieursbedrijf.

Het bedrijf begon in 2011 al met het opkopen van Elia-aandelen en bouwde dat pakket geleidelijk uit. Nu het meer dan vijf procent van de aandelen bezit (5,2 procent), moet Katoen Natie die informatie publiek maken.

Volgens Huts past de participatie in de strategie van Katoen Natie om haar energieactiviteiten verder uit te bouwen en de groep te laten evolueren naar een technologisch ingenieursbedrijf. Door zijn enginee-ringkennis kan Elia daar perfect toe bijdragen, aldus Huts.

Elia is voor ruim de helft in handen van de gemeentelijke holding Publi-T en gelieerde intercommunales. Of de investering echt op iets uitdraait, hangt volgens de ondernemer af van Elia: wil het bedrijf internationaliseren of niet? Katoen Natie is nu al de grootste producent van zonne-energie en is ook actief in windenergie. Het is de belangrijkste investering van Katoen Natie buiten de eigen activiteiten.

Arco-uitverkoop

Het is niet duidelijk waar de Elia-aandelen die Katoen Natie kocht vandaan komen. Een mogelijkheid is Arco, dat in 2010 nog een belang van ongeveer 9 procent in Elia had. Arco houdt uitverkoop omdat de holding in vereffening is als gevolg van de val van Dexia.

De toekomst van Elia ligt volgens Huts in handen van de politiek, omdat de gemeenten de grootste aandeelhouders zijn. Zij moeten volgens hem vroeg of laat een beslissing nemen, want Elia heeft blijvend kapitaal nodig voor investeringen. Alleen is het volgens Huts maar de vraag of de gemeenten de stroomsnelweg moeten financieren.