Direct naar artikelinhoud

'Ongedoopte leraars zijn welkom'

'Geef in het katholiek basisonderwijs meer kansen aan ongedoopte leerkrachten.' Schooldirecteurs reageren (voorzichtig) positief op de oproep van de Antwerpse Karel de Grote Hogeschool en Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Ongedoopte leerkrachten vinden vaak geen werk in katholieke basisscholen, omdat zij geen godsdienst mogen geven. En in verreweg de meeste gevallen moet de juf of meester, ondanks alternatieven, alle vakken geven. De Antwerpse Karel de Grote Hogeschool lanceerde gisteren in De Morgen een oproep aan schoolbesturen om dit te doorbreken en niet langer te vragen dat elke leerkracht gedoopt is. Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, gaf zijn steun en stelde dat niet-gedoopten actiever kunnen worden ingezet zolang ze zich engageren voor de katholieke dialoogschool.

De raad van studenten met Antwerpse en Andere roots van de Karel de Grote Hogeschool geeft aan dat ze nauwelijks scholen kent die willen afstappen van het doopselattest. Jan Leenaerts, directeur van de Leuvense basisschool Sancta Maria, heeft daar alvast geen probleem mee. "Een doopselattest zegt niets over de kracht van een leraar. Ik kijk daar niet naar, maar ongedoopte leerkrachten zijn bij sollicitaties eerder zeldzaam. En ik krijg sowieso weinig tot geen sollicitaties binnen van leerkrachten met een migratieachtergrond. Ik vind dat spijtig, aangezien veel Leuvense kinderen die achtergrond wel hebben."

Leenaerts geeft aan dat traditionele scholen, zeker buiten de steden, meer moeite kunnen hebben met ongedoopte leerkrachten. "Vooral omwille van het geloof. Want het is organisatorisch niet zoveel moeite om een alternatief te zoeken voor een ongedoopte leerkracht tijdens het vak godsdienst. Dat valt eigenlijk te verwaarlozen."

Hoofddoek

Ann Leys, directeur van basisschool Sint-Franciscus in Poperinge, toont begrip voor beide standpunten. "Wij vragen doopselattesten op bij het bisdom, omdat het een voorwaarde is voor een vaste aanstelling. Het grootste deel van de leerkrachten moet wel katholiek zijn als je nog katholiek onderwijs wil geven, lijkt me. Het zou wel verrijkend zijn om enkele ongedoopte leerkrachten in huis te hebben, zolang ze zich scharen achter onze boodschap. Maar we krijgen zo goed als geen sollicitaties binnen van ongedoopten. Wij hebben, tot onze tevredenheid, een ongedoopte juf gehad. De les godsdienst werd dan overgenomen door een andere juf, wat organisatorisch toch lastiger is."

Toch blijft dat niet het enige struikelblok. Zo is het niet alleen de vraag hoe schoolbesturen omgaan met ongedoopten, maar ook hoe ze omgaan met moslimleerkrachten. In het Gemeenschapsonderwijs is het dragen van een hoofddoek sowieso niet toegestaan en in veel katholieke scholen ligt het gevoelig.

"Zelf vind ik het onnozel om moslims of andere ongedoopten geen les te laten geven in katholieke basisscholen", zegt de Mechelse directeur Dirk Letens. "Alsof alle andere leerkrachten belijdend gelovig zijn louter omdat ze gedoopt werden. Maar leraren zijn vaak verbonden aan scholengemeenschappen, waarin verschillende stemmen zich laten horen. Bij meer conservatieve bestuurders, en daar wil ik begrip voor opbrengen, ligt het gevoelig als een kandidaat geen doopselattest kan voorleggen. Eenvoudig is het sowieso niet. Zeker omdat kandidaten met een migratieachtergrond vaak een hoofddoek dragen. Een andere kwestie, maar wel een die voor schrik zorgt bij nogal wat besturen."

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) verwelkomt de oproep van de hogeschool en geeft aan dat ze aansluit bij haar boodschap. "Scholen beslissen natuurlijk autonoom, maar deze oproep past perfect bij mijn pleidooi voor meer gekleurde leraarskamers."