Direct naar artikelinhoud

Zestien doden bij busongeluk Italië

Bij een busongeluk bij de Noord-Italiaanse stad Verona zijn vrijdagnacht zestien scholieren om het leven gekomen. Het waren leerlingen van het Hongaarse Szinyei Merse Pál-gymnasium in Boedapest. Italië en Hongarije voeren samen een onderzoek.

De bus met scholieren, de meesten tussen 14 en 18 jaar oud, kwam terug van het jaarlijkse skikamp in Frankrijk. Iets voor middernacht, bij een snelwegafslag ter hoogte van Verona, ging het mis. De Franse chauffeur raakte de controle over het stuur kwijt, waarna de bus eerst een vangrail schampte en vervolgens tegen de pijler van een viaduct reed. De bus vloog meteen in brand.

Er zaten 54 mensen in de bus, onder wie twee chauffeurs. Volgens politiechef Girolamo Lacquaniti sliepen de meesten op het moment van de crash. De kinderen en leerkrachten die op de eerste zeven rijen aan de rechterkant zaten, kwamen waarschijnlijk direct om het leven. De meeste overlevenden zaten achter in de bus, waar ze via ingeslagen ruiten konden ontsnappen.

Verkoold

Dertien zwaargewonden liggen nog in het ziekenhuis, de meesten met brandwonden. Een van hen ligt in een coma.

Een van de gewonden is een gymleraar die het leven van ten minste tien leerlingen redde door hen uit de brandende bus te slepen. Volgens politiechef Lacquaniti werd er ook een kind gevonden met een noodhamer in zijn handen. Het zou zijn gestorven in een poging klasgenootjes te redden, aldus Lacquaniti, die ook zei dat de identificatie van de zestien slachtoffers moeilijk wordt, omdat hun lichamen vrijwel volledig verkoold zijn.

De ouders van de meeste leerlingen vertrokken zaterdagochtend vroeg al richting Verona. In Boedapest werd de straat voor het Szinyei Merse Pál-gymnasium zaterdagmiddag door de politie afgesloten. Voor de deur van de school legden scholieren en omwonenden theelichtjes en bloemen neer; de sfeer was emotioneel. "Het is verschrikkelijk, zo ontzettend verdrietig", zei scholier Csaba Bence (18). Hij had gehoord dat zijn literatuurdocent omgekomen was. "En de twee zonen van mijn turnleraar zijn ook dood."

De school organiseert vaker reizen, vertelt hij, "maar altijd met twee Hongaarse chauffeurs aan boord. Nu was de bestuurder een Fransman, ik weet niet waarom."

Het is te vroeg om iets zinnigs te zeggen over de oorzaak van het busongeval, maar tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera zei een woordvoerder van de Italiaanse politie dat er waarschijnlijk geen andere voertuigen bij betrokken waren. Er wordt niet uitgesloten dat de chauffeur in slaap viel, maar ook een technisch mankement lijkt mogelijk.

Rook uit de motor

Een Sloveense vrachtwagenchauffeur zag een aantal kilometers voor de crash al dat er iets met de banden was, een andere getuige zag zelfs rook uit de snel rijdende bus komen. Bij de rampplek werden geen remsporen gevonden. Italië en Hongarije zetten een gezamenlijk onderzoek op, zei de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto gisteren. Volgens de minister is DNA-materiaal afgenomen van nabestaanden om de identificatie te bespoedigen.