Direct naar artikelinhoud

Bizarre babywissel loopt goed af

Mercedes Casanellas bevalt op 21 mei van een zoon, Jacob. Wanneer ze het kind te zien krijgt, merkt ze meteen dat het niet haar kleine wondertje is dat in haar armen ligt. Na meer dan drie maanden zoeken is het gezin eindelijk herenigd.

Een moederinstinct liegt nooit. Nog voor de geboorte van de kleine Jacob heeft moeder Mercedes Casanellas door dat er iets niet pluis is. Zij en haar man Richard Cushworth trekken voor de geboorte naar El Salvador, het thuisland van moeder Mercedes. Beiden werken er ook als missionaris. Net op het moment dat haar echtgenoot, de Brit Richard Cushworth, op zakenreis is, wil haar arts Alejandro Guido de bevalling plots in gang zetten. Een noodgeval, waarschuwt hij. De hoogzwangere vrouw wordt meteen overgebracht naar het Centro Ginecologico in El Salvador, waar ze via een keizersnede bevalt van Jacob. Na de geboorte krijgt ze haar zoon maar heel even te zien. De gelijkenissen met vader Richard zijn treffend. Meteen na de operatie dient de dokter haar een krachtig slaapmiddel toe.

Het geluk van de trotse moeder is van korte duur, want wanneer ze ontwaakt volgt de achterdocht. Het haar en de huidskleur van het kind dat ze in de armen gestopt krijgt, zijn een stuk donkerder dan dat van de baby waarvan ze een paar uur eerder beviel. "Ook zijn neus en zijn wenkbrauwen zagen er anders uit", vertelt ze aan de plaatselijke krant. "Dokters stelden me echter gerust: hij was nog wat opgezwollen. Alles zou wel snel wegtrekken." Mercedes is er niet gerust op en laat na twee maanden een DNA-test uitvoeren. Waar ze al die tijd voor heeft gevreesd, wordt werkelijkheid: Richard en Mercedes kunnen onmogelijk de echte ouders van de kleine Jacob zijn.

Wat dan volgt, is een wekenlange bange zoektocht. Gezien de bizarre omstandigheden waarin Mercedes beviel, vrezen ze dat hun biologische zoon in handen van mensensmokkelaars is gevallen. Dokter Guidos wordt opgepakt en de ouders lanceren een oproep aan alle andere tien vrouwen die op dezelfde dag moeder werden in het ziekenhuis. Ze willen niets liever dan hun echte zoon in de armen sluiten.

Borstvoeding

Ondertussen zorgen Mercedes en Richard voor Jacob alsof het hun eigen baby is. Het paar geeft zelfs aan de jongen in hun gezin te willen opnemen, ook als ze hun eigen zoon terugvinden. "Ik hou van hem, we voelen ons zijn ouders en ik geef hem zelfs borstvoeding", vertelt een emotionele moeder.

Maar maandag kwam er eindelijk een happy end aan het hele verhaal. Via de verschillende DNA-testen werd de biologische zoon van Richard en Mercedes eindelijk, na meer dan drie maanden, veilig en wel teruggevonden. Het verhaal van de mensensmokkel blijkt niet te kloppen, al wordt dokter Guidos wel nog in de gaten gehouden. Mercedes en Richard zijn euforisch dat het gezin herenigd is, maar voor de ouders waarbij hun biologische zoon al die tijd verbleef, kwam wellicht de grootste verrassing. "We weten helemaal niets over hen, behalve dat ze pas vandaag ontdekten dat hun kind eigenlijk niet dat van hen is. We voelen oprecht mee met hen."

Eind goed, al goed. De baby's werden gisteren in het bijzijn van de rechter allebei met hun echte ouders herenigd.