Direct naar artikelinhoud

Itinera: 'Massaproductie moet opnieuw naar Vlaanderen komen'

Kan Vlaanderen klimaat en economie verzoenen? Die vraag stelde Greenpeace in het Vlaams parlement, en het riep op de EU-klimaatdoelstelling bij te stellen naar 30 procent minder CO2-uitstoot tegen 2020. Een haalbare kaart, zegt milieueconooom Johan Albrecht (UGent/Itinera), als we onder meer inzetten op groene innovatie én de productie ervan.

Albrecht: "Het klassieke model van industriële productie waarbij onderzoek en ontwikkeling in onze contreien plaatsvinden, maar men voor de productie naar lageloonlanden trekt, is niet langer houdbaar. Dat zeg ik niet, maar mensen zoals Intelstichter Andy Grove. Hij stelt vast dat men in Europa en de VS amper nog tv's en computers produceert, maar dat samen met de massaproductie ook de nodige expertise verdwijnt en bedrijven voeling met hun product verliezen."

Ondertussen staan de producerende landen niet stil.

"Inderdaad. Voor landen waar men momenteel massaal computerbatterijen produceert, is het bijvoorbeeld gemakkelijker om over te schakelen op de ontwikkeling en productie van een toekomstgericht product als autobatterijen. Als je als land ook zelf blijft produceren, heb je dus een belangrijke troef in handen."

Is dat met onze hoge loonkosten wel haalbaar?

"De productie van het soort hoogtechnologische elektronica waar ik op doel is vooral kapitaalsintensief, terwijl de loonkosten beheersbaar zijn. Het kan dus enkel met technologie die een zeer hoge economische waarde heeft. Kijk naar het Duitse Bosch, die produceren hun energiezuinige start-stopsysteem voor auto's in eigen land. Het is een technologie die zeer snel evolueert waarbij je de verbeteringen ook snel moet kunnen toepassen in de productie. Dat kan als je de productie lokaal houdt."

Aan welke innovatieve producten denkt u nog?

"Wasmachines worden nu al vaak in Europa geproduceerd, omdat het te veel kost om die zware dingen duizenden kilometers ver te transporteren. Wel investeer bijvoorbeeld in de productie van intelligente wasmachines die je kunt aansluiten op een smart grid (slim elektricitetisnetwerk, TM) en automatich beginnen draaien wanneer elektriciteit het goedkoopst is."

Is Vlaanderen in staat opnieuw in te zetten op massaproductie?

"Waarom niet? Als het in Duitsland kan, waarom dan niet bij ons? Er wordt nu toch ook volop nagedacht over een nieuw industrieel beleid. Het is dan wel aan de overheid om volop in te zetten op het creëeren van de nodige nichemarkten. Maar eens die er zijn, wordt het interessant voor bedrijven en volgen de investeringen vanzelf."