Direct naar artikelinhoud

Van Gogh Museum verkoopt replica's aan rijke Chinezen

Een museum dat zelf replica's maakt van de originele kunstwerken die het in zijn bezit heeft en die dan verkoopt aan rijke Chinezen om zijn verbouwing te bekostigen. Of het model enige toekomst heeft, valt nog af te wachten, maar opmerkelijk is het nieuwste initiatief van het Van Gogh Museum in Amsterdam zeker.

'Relievo's' heten de driedimensionale reproducties en tot nog toe werden er vijf van gemaakt. Amandelbloesem, Zonnebloemen, De oogst, Korenveld onder onweerslucht en Boulevard de Clichy: ze kregen allemaal een nieuw leven en werden gisteren voor het eerst gepresenteerd in Hongkong.

"De relievo's zijn van een dermate hoge kwaliteit dat ze het originele werk dicht benaderen", schrijft het persbericht. Het museum richt zich hiermee op welgestelde particulieren die een replica van hoge kwaliteit van een Van Gogh schilderij willen hebben.

De speciale techniek combineert een driedimensionale scan van het schilderij met een hogeresolutieprint.

De relievo is een reproductie van zowel de voor- als achterzijde van een schilderij en is gehuld in een lijst. Ieder exemplaar is genummerd en gecontroleerd door een conservator van het museum.

De eerste lichting in Hongkong is onderdeel van een proef om te kijken of de reproducties aanslaan. Het museum hoopt met een deel van de opbrengst de geplande nieuwe entree aan de Museumpleinzijde te bekostigen. Verder worden de relievo's ook gebruikt voor educatieve doeleinden. Zo worden fragmenten ervan gebruikt in de tentoonstelling Van Gogh aan het werk. Er zijn ook plannen om de reproducties in het onderwijs en in een speciaal programma voor blinden te gaan gebruiken.

Nog tot en met 4 augustus zijn de relievo's in de Gallery by the Harbour te zien in Hongkong.