Direct naar artikelinhoud

Franky Vercauteren is ambassadeur World Outgames

Voormalig voetballer en ex-bondscoach Franky Vercauteren wordt vandaag voorgesteld als ambassadeur van het holebi-evenement World Outgames III (WOGA2013) in Antwerpen.

Franky Vercauteren is de nieuwe ambassadeur van de World Outgames, een internationaal sportevenement dat sinds 2006 georganiseerd wordt vanuit de homogemeenschap en deze zomer plaatsvindt in Antwerpen. De World Outgames staat in principe open voor iedereen, maar de deelnemers zijn overwegend homoseksuele mannen en vrouwen.

Dat Vercauteren dit jaar zal optreden als ambassadeur van het evenement is zonder meer opmerkelijk te noemen. In het Belgisch profvoetbal blijft homoseksualiteit tot op vandaag taboe. In de eerste klasse is voor zover bekend geen enkele homoseksuele voetballer actief.

"Homo zijn is in het voetbal not done", zei voormalig Club Brugge-kapitein Carl Hoefkens toen hij op 11 juli vorig jaar poseerde op de cover van het homo-blad Inch. Met dat statement wilde de voetballer naar eigen zeggen aangeven dat het oké is voor voetballers om homo te zijn. "Ik kan me moeilijk voorstellen dat een speler die homo is ervoor zal uitkomen. Ik denk dat ze vooral de reacties van de fans een beetje schuwen", zei Hoefkens nog.

Daarom kondigde Vlaams minister voor Gelijke Kansen Pascal Smet (sp.a) vorig jaar al een plan aan dat voetbal en homoseksualiteit met elkaar moet verzoenen, zowel op professioneel als amateurniveau. Dat Franky Vercauteren dit jaar het gezicht wordt van de World Outgames wordt, lijkt alvast mooi in dat plan te passen. Minister Smet en Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) nemen vandaag dan ook het woord wanneer de nieuwe ambassadeur officieel wordt voorgesteld.

De Belgische Voetbalbond reageert bij monde van Stefan Van Loock opgetogen op het ambassadeurschap van Vercauteren. "We vinden het belangrijk dat bekende voetballers en ex-voetballers mensen met een andere geaardheid ertoe aanzetten zich te outen. Er wordt vaak gezegd dat homoseksualiteit in het voetbal moeilijk ligt, maar er bestaan geen cijfers die dat bewijzen. Toch zijn er links en rechts aanwijzingen dat er effectief sprake is van een probleem."

Een goede zaak dus dat bekende namen als Carl Hoefkens en Frankie Vercauteren het opnemen voor de homoseksuele voetballer, al blijft het voorlopig wachten op een speler die zélf uit de kast komt. "Er zijn inderdaad nog geen grote namen uit het Belgisch voetbal die zich geout hebben, maar dat kan ook betekenen dat er momenteel gewoon geen homoseksuele topvoetballers zijn", aldus nog Van Loock.