Direct naar artikelinhoud

Ambtenaren boos over enkele meters verder stappen

Tweeduizend Vlaamse ambtenaren verhuizen over enkele jaren naar Tour & Taxis. Dat heeft PMV beslist, gunner van de aanbesteding voor de nieuwe kantoren. Maar dat zint de ambtenaren niet.

"Afgeleefd en ongeschikt voor renovatie", zo catalogiseerde Vlaams minister van Ambtenarenzaken Geert Bourgeois vorig jaar de huidige stek van zo'n 2.000 ambtenaren van de Vlaamse overheid. Bovendien liep het huurcontract af. Een verhuis drong zich op.

Die is nu in kannen en kruiken. De Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) heeft de nieuwe kantoren gegund aan Tour & Taxis. Daar moet tegen 2018 een 46.000 vierkante meter groot kantorencomplex staan, genaamd 'Meander'. De moderne nieuwbouwkantoren zouden zeer energiezuinig zijn. Ambitie is om van de site een nieuwe stadswijk te maken met een openbaar park, winkels en kinderkribbes. De Vlaamse Gemeen-schap zal het gebouw voor achttien jaar huren tegen een basishuurprijs van 8,8 miljoen euro per jaar.

Toch zint het overheidsvakbond ACOD allerminst dat de ambtenaren van hun 'comfortzone' naar de kanaalzone moeten. "De buurt is onveilig, zeker 's ochtends en 's avonds. Op de route van het station ligt een parkje. Daar is sprake van diefstal en kleine geweldpleging", zegt ACOD-secretaris Jan Van Wesemael.

Tour & Taxis grenst aan Molenbeek, een gemeente die in 2011 door twee reclamebureaus nog te onveilig werd bevonden om hun activiteiten voort te zetten. Het KBC-kantoor in de Havenlaan raadde twee jaar terug zijn medewerkers aan om 's avonds niet alleen of met kostbare spullen over straat te lopen.

De lokale politie weerlegt echter dat er gevaar zou schuilen. "De buurt in de Havenlaan is niet onveilig, net zoals de Albert II-laan dat ook niet is. Zowel wat diefstal als kleine geweldpleging betreft."

1.000 of 1.002 meter

Maar de ambtenaren zien nog een ander probleem. Hoewel tussen de huidige en de nieuwe kantoren niet meer dan één luttele kilometer ligt, vindt de vakbond de afstand te groot. Bovendien zou de nieuwe werkplek te ver van het Noordstation liggen. "De afspraak was om binnen een straal van een kilometer te blijven. Tour & Taxis ligt te voet minstens 15 minuten van het station", aldus Van Wesemael.

Te ver? Bij gunner PMV fronsen ze de wenkbrouwen en halen ze de schouders op. "Ik heb begrepen dat de vakbond het een probleem vindt dat wij de afstand meten vanaf het rondpunt voor het Noordstation", zegt Ben Jehaes van PMV. "Terwijl zij vinden dat er gemeten moet worden vanaf de ingang van het station. Tja. Of het dan 1.000 of 1.002 meter is, dat moet ik in dat geval inderdaad in het midden laten."

Ook op het kabinet-Bourgeois zien ze het probleem niet. "De site is in volle ontwikkeling. Tegen 2018 moeten de Picardbrug voor voetgangers en een nieuwe tramlijn zijn aangelegd", zegt woordvoerder Kris Snijkers. "Dat er voor beide geen garanties zijn, zoals het ACOD stelt? Die infrastructuurwerken staan gepland. Wij gaan ervan uit dat ze er ook komen."

Maar Van Wesemael is resoluut. Hij noemt de kans "heel groot" dat de vakbond naar de Raad van State stapt. Dat de stugheid het clichébeeld over de kleinburgerlijke, 9-to-5 ambtenaar misschien geen goed doet, ontkent hij. "Deze mensen pendelen al een uur naar Brussel. Nog langer onderweg zijn, verhoogt de druk op hun gezinsleven. Dat is anders voor iemand die in de provincie werkt en in twintig minuten op zijn werk is."