Direct naar artikelinhoud

De tol van alcohol: 6 procent van alle doden wereldwijd

Alcoholmisbruik eist elke tien seconden wereldwijd een mensenleven of 3,3 miljoen mensenlevens in 2012, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook in België is de situatie alarmerend: zo'n 11 procent van de sterfgevallen bij volwassen mannen komt door drank.

12,8 liter pure alcohol gemiddeld per persoon: zoveel sloegen we in 2010 achterover. Ter vergelijking: dat zijn ongeveer 1.066 pintjes of glazen wijn. Belgische mannen drinken zelfs een pak meer: gemiddeld 17,8 liter in 2010. Toch doet België het met die cijfers niet slechter dan gemiddeld: wereldwijd dronk men in 2010 gemiddeld 17 liter per jaar, zo blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hoe beter een land het economisch doet, hoe meer drank er geconsumeerd wordt. Daarom vinden we vooral in Europa de zwaarste drinkers.

Hoog tijd om de alarmbel te luiden, zo vindt het WHO. Want al die alcohol is nefast voor onze gezondheid. Zo zijn 5,9 procent van alle doden wereldwijd te wijten aan alcoholmisbruik. Of: elk jaar sterven 3,3 miljoen mensen door de fles. En dat zijn meer doden dan die door tuberculose, aids of geweld. "Er moet meer gedaan worden om de bevolking te beschermen tegen de negatieve gevolgen van alcoholconsumptie", zegt dokter Oleg Chestnov van de WHO. "Het rapport toont duidelijk aan dat er geen plaats is voor zelfgenoegzaamheid wat het verminderen van de schadelijke effecten van alcohol betreft."

Erger dan drugs

Ook Belgische experts waarschuwen. "Mensen beseffen té weinig wat voor effect alcohol kan hebben", zegt professor Geert Dom, professor verslavingspsychiatrie aan de Universiteit Antwerpen. "Het heeft een onvoorstelbaar effect op de gezondheid. Zowat 11 procent van alle doden bij mannen, tussen de 15-64 jaar, in ons land is te wijten aan overmatig drankgebruik. Bij vrouwen is dat rond 6 procent. Daarnaast veroorzaakt het ook heel veel ziektes en afwezigheid op het werk. We zijn daar veel te tolerant voor. Iedereen roept dat drugs slecht zijn, maar de effecten van alcohol zijn zoveel erger. Men beseft ook niet genoeg hoe fel je leven ingekort wordt als je zwaar verslaafd bent aan de drank. Uit een Noord-Europese studie bleek onlangs dat je dan gemiddeld twintig jaar minder leeft. Er zijn erg weinig ziektes die zo'n verkorting geven, zelfs bij kanker vaak niet."

Elk orgaan in gevaar

Volgens de WHO sterven we vooral aan cardiovasculaire aandoeningen en neuropsychiatrische ziektes door alcohol. "Dan denken we aan hartaandoeningen, hypertensie, depressie en zelfmoord. Maar ook aan borstkanker, hoge bloeddruk, levercirrose, moeilijke zwangerschappen, vroeggeboortes... Werkelijk elk orgaan kan aangetast worden."

Om problemen te vermijden, houden we ons best strikt aan de richtlijnen van het WHO. "Mannen drinken best niet meer dan 21 eenheden per week, vrouwen niet meer dan 14. Ook drink je best nooit meer dan vier eenheden per keer. Elke avond een glaasje rode wijn is dus geen probleem als je gezond bent en niet zwanger. Maar als je meer dan zes glazen per dag verbruikt, is er wél een probleem. Dan breng je je gezondheid echt in gevaar. 15 tot 20 procent van de bevolking verkeert in dat geval."