Direct naar artikelinhoud

Google wil alle kunstwerken online

Musea of galeries die geen geld hebben om hun collectie op internet te plaatsen, kunnen voortaan bij Google terecht. De Amerikaanse internetgigant stelt zijn technologie beschikbaar waarmee je online-expo's kunt opzetten. Het Brussels stripmuseum ging er als een van de eerste mee aan de slag.

Miljoenen boeken zijn al gedigitaliseerd en ook enkele tientallen musea konden met de hulp van Google Cultural Institute al hun collecties op het wereldwijde web plaatsen. Maar voor Google, dat de ambitie heeft om alle informatie wereldwijd makkelijk toegankelijk te maken, was dat nog niet voldoende. Het internetbedrijf wil nu ook zo veel mogelijk kunstwerken online ontsluiten.

Daarom stelt Google zijn technologie die het al gebruikte voor Cultural Institute nu gratis beschikbaar voor iedereen die zijn kunstcollectie online wil plaatsen. Via Google Open Gallery kan iedereen makkelijk een digitale tentoonstelling opzetten door foto's, schilderijen, video, tekst, beelden van Google Street View, etc. in digitale vorm op te laden. Gewoon een uitnodiging aanvragen is voldoende om de kunstwerken ook virtueel nieuw leven in te blazen. Alles is gratis, en er staat ook geen reclame bij de online-expo's.

Voorlopig is Open Gallery nog vrij elementair - je kan alleen in- en uitzoomen om de geëxposeerde werken in detail te bekijken - maar de bedoeling is om de mogelijkheden geleidelijk aan uit te breiden.

Met Google Open Alert mikt het Amerikaanse bedrijf op kleinere musea en galeries die de middelen niet hebben om een virtueel museum uit te bouwen. Een van de voorbeelden waar Google nu al mee uitpakt om Open Alert te promoten, is het Belgisch stripmuseum. Het museum vertelde in zijn eerste online-expositie het verhaal van het warenhuis Waucquez - een schitterend art-nouveaugebouw van Victor Horta - waarin het gehuisvest is. De expositie heeft een vaste plaats in het stripmuseum, maar dankzij Google kan die nu overal ter wereld bekeken worden.

Met tekeningen, foto's en tekst vertelt de virtuele tentoonstelling het verhaal van het gebouw en hoe het stripmuseum onderdak heeft gevonden.

Miljoenen pixels

Maar ook individuen kunnen een onlinetentoonstelling opzetten als ze dat willen. De Amerikaan Dean Putney bijvoorbeeld ontdekte een grote collecties foto's van zijn grootvader die tijdens de Eerste Wereldoorlog officier in het Duitse leger was. De collectie is een van de 45 collecties die nu op Open Gallery te bekijken zijn.

Ondertussen blijft Google ook verder inzetten op zijn Cultural Institute. In de kantoren in Parijs opende het een labo waar het samen met musea verder wil onderzoeken wat er allemaal mogelijk is. De bedoeling is om er de technologische wereld van Google samen te brengen met de culturele wereld, om zo nieuwe toepassingen te ontwikkelen. Zo wordt er onder meer gewerkt met 3D-scanners, camera's die foto's van miljoenen pixels kunnen nemen en grote interactieve schermen om te kijken wat er bruikbaar is om de kunstwereld nog toegankelijker te maken, in de musea zelf of via het wereldwijde web.