Direct naar artikelinhoud

Brusselse beurs heeft crisis verteerd

Waren de financiële aandelen de gebeten hond tijdens de eurocrisis, dan nemen ze de sterindex dit jaar op sleeptouw. De verzekeraar Ageas won in 2011 al 36 procent en is daarmee de absolute uitblinker. Gisteren steeg het aandeel met 3,1 procent tot 2,32 euro, het hoogste peil sinds 3 mei 2010.

“Ondanks de geweldige koerssprong sinds begin dit jaar blijft Ageas een perfect aandeel om in te spelen op een verdere ontspanning van de schuldencrisis”, zegt ING-analist Albert Ploegh. Hij benadrukt dat Ageas liefst 40 procent onder de boekwaarde noteert. “Dat is overdreven. Ageas heeft een kapitaalbuffer van meer dan 2 miljard euro om eventuele juridische tegenslagen op te vangen. En de markt onderschat de waardevolle Aziatische activiteiten.” Ploegh hanteert een koopadvies en een koersdoel van 2,80 euro.

Uitblinker van de dag was Bekaert met een sprong van 4,1 procent tot 75,49 euro. De staalspecialist is sinds begin dit jaar (-12%) de grootste daler in de index. Ook Umicore presteerde puik met een dagklim van 2,5 procent tot 39,80 euro. In een sectorrapport wees het beurshuis BofA Merrill Lynch erop dat de VS in januari goede autoverkopen kenden. “Van het trucknieuws profiteert in de eerste plaats Johnson Matthey, maar ook Umicore”, zegt sectorspecialist Andrew Stott.

Omega Pharma remde ondanks zijn lage gewicht van minder dan 1 procent de Bel-20 af. Het aandeel tuimelde dan ook 7,8 procent tot 35,75 euro, tegen een volume van 633.440 stuks, dik tien keer het gemiddelde dagvolume.

DEME

Beleggers reageerden geschokt op het vertrek van operationeel directeur Georges De Vos (zie p. 21). Ook analisten stonden perplex door de exit van De Vos, die pas op 1 september 2009 aan de slag ging bij Omega Pharma. “We hopen dat de directie snel een nieuwe operationele leider aanwijst, gezien het belang van die functie voor het bedrijf”, zei KBC Securities-analist Jan De Kerpel. Beleggers kijken nu uit naar 28 februari, de dag waarop de groep zowel de winstcijfers als een nieuwe organisatiestructuur uit de doeken doet.

De bouw-en baggergroep CFE won 2 procent tot 53,74 euro. Baggerdochter DEME meldde aan De Tijd dat het orderboekje eind 2010 was aangedikt tot 2,5 miljard euro. Dat is meer dan de 2,1 miljard euro waar bijvoorbeeld Bank Degroof op rekende. De impact op de koers van die andere DEME-co-eigenaar Ackermans & van Haaren (+0,4%, 63,33 euro) was beperkter. Het gewicht van de baggerpoot in de intrinsieke waarde van de holding bedraagt slechts 30 procent, berekende Bank Degroof.