Direct naar artikelinhoud

Niemand wil nog voor Albert werken

Niemand lijkt bereid de vacature van topadviseur van koning Albert in te vullen. Peter Degraer was nog maar twee maanden geleden door koning Filip benoemd, maar Degraer werd overal buiten gehouden. Zijn voorganger Vincent Pardoen, die door Filip werd ontslagen, blijft de touwtjes in handen houden.

Een nieuwe dag, een nieuwe intrige aan het Belgische hof. Het paleis maakte gisterochtend bekend dat fregatkapitein Peter Degraer wordt benoemd tot adviseur bij het Militair Huis van de Koning. Een verrassend communiqué, want Degraer was pas op 4 april aangesteld als Hoofd van het Huis van Albert. Hij volgde Vincent Pardoen op, de voormalige intendant van de Civiele Lijst die het helemaal verbrod had door de Paola's brief over Laurent achter de rug van het paleis de wereld in te sturen.

Dus moest Pardoen opkrassen en stuurde koning Filip een oude krijger het veld in: Peter Degraer (44), die negen jaar lang ordonnansofficier van koning Albert was. Hij stond dag en nacht ter beschikking van het staatshoofd en genoot diens vertrouwen.

Geen betere man om de oude koning met goede raad bij te staan, dacht Filip. Maar hij had buiten Vincent Pardoen gerekend. Hoewel die uit zijn ambt ontheven werd en dus niet langer met geld van de Civiele Lijst betaald werd, bleef hij gewoon verder doen alsof er niets aan de hand was. Pardoen is al meer dan 30 jaar een persoonlijke vriend van Albert en huurt een appartement van hem in Oostende. Of hij ook een loon ontvangt van Albert, is niet bekend.

Ook na zijn ontslag door Filip, kwam Pardoen elke dag gewoon werken op Belvédère. Hij volgde zijn vroegere werkgever trouw en ging zelfs mee het lichaam van Jean-Luc Dehaene groeten. Pardoen regelde het interview met RTL en was afgelopen zaterdag ook een van de vijf bevoorrechte vrienden die de uitzending al mochten bekijken. Koning Albert nodigde voor de screening thuis in Belvédère naast Pardoen ook zijn advocaat Alain Berenboom uit - die hem verdedigt in de rechtszaak met Delphine Boël. Ook aanwezig: Luc Tayart, de afgevaardigd-beheerder van de Koning Boudewijnstichting, Bernard de Launoit, de voorzitter van de muziekkapel Koningin Elisabeth en Stephane Rosenblatt, directeur informatie bij RTL. De vijf moesten Albert adviseren of hij geen verkeerde dingen had gezegd, maar blijkbaar moest er slechts beperkt ingegrepen worden in de reportage.

De belangrijkste adviseur van de koning, Degraer dus, was niet uitgenodigd. Hij had op dat moment al zijn ontslag aangeboden aan koning Filip. Naar verluidt heeft de militair gezegd dat het 'een onmogelijke opdracht was om met Albert samen te werken'. Vincent Pardoen was altijd en overal aanwezig, regelde alles en hield Degraer overal buiten. De eerste contacten voor het interview werden al in oktober gelegd, maar Degraer werd al die maanden in het ongewisse gelaten. Koning Filip kon niet anders dan zijn ontslag aanvaarden.

Intussen heeft hij hem een nieuwe functie aangeboden in zijn eigen hofhouding. Hij vervangt kolonel Fernand Rouvroi, die directeur wordt van het Wetenschappelijk en Technologisch Onderzoek aan het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie.

Volgens bronnen bij het paleis viel het ontslag de vroegere ordonnansofficier zwaar. Hij had vroeger een goede band met koning Albert en werkte onder diens koningschap nauw samen met Pardoen, die de Civiele Lijst beheerde. "Maar het werken werd hem helemaal onmogelijk gemaakt. Hij had alleen de titel van hoofd van de hofhouding, in realiteit oefende Pardoen de functie uit."

De job als Hoofd van het Huis van Albert is sinds gisteren vacant. Normaal zijn dat soort functies aan het hof meteen weer ingenomen, maar deze keer is er niet meteen een kandidaat-opvolger gevonden voor Degraer.