Direct naar artikelinhoud

'Leidersplaats geeft psychologische boost'

Na halvering van de punten begint Club Brugge door winst tegen Westerlo met een lichte bonus aan play-off I. 'Een mentaal voordeel', oordeelt coach Michel Preud'homme.

Als beste ploeg over dertig speeldagen duikt Club Brugge straks de titelstrijd in. "Een mijlpaal voor de club", noemde Michel Preud'homme dat gisteren met enige zin voor overdrijving. "Nooit eerder is dat hier gelukt." Concreet betekent het niks, maar de coach is er heilig van overtuigd dat de leidersplaats belangrijk is in de kopjes van zijn spelers, de fans en het bestuur. "Het geeft een mentaal voordeel. Een psychologische boost."

Zijn ploeg had er nochtans geen wereldpartij opzitten. Een aantal individuele flitsen, ja. Collectief op niveau, nee. "Goed dat Ryan ons in het eerste kwartier recht hield met een goede save, want anders werd het hier een lastige middag."

Zo'n vaart liep het echter nooit. Met dank aan een buffelstoot van Oulare, een mooi schot van Izquierdo en een fraaie combinatie van Refaelov, Oulare en Izquierdo. "Club heeft het dankzij een surplus aan kwaliteit afgemaakt", zuchtte Van Veldhoven. Zijn Westerlo werd het zoveelste slachtoffer dit seizoen.

"We zijn de beste ploeg, dat geeft het klassement nu ook weer", onderstreepte MPH nogmaals het belang van die leidersplaats. "Het was ons doel om als eerste te eindigen. Als je dat kunt bereiken, dan zorgt dat voor een goed gevoel."

Niet alleen in het hoofd van Club lijkt het na een dipje ondertussen weer goed te zitten, ook fysiek toont het veerkracht. Ondanks de topper tegen Besiktas leek blauw-zwart in het Kuipje niet vermoeid. "Ik ben tevreden over de fysieke paraatheid van de ploeg", knikte Preud'homme. "Na een midweekmatch is het in het begin altijd wat zoeken naar het juiste ritme, maar zodra de stramheid uit de spieren is, loopt het bij ons meestal wel los. Dat heeft te maken met een goede basisconditie."

Met een mentale en fysieke boost lijkt Club dan ook zijn eerste cruciale week van het seizoen in te gaan. Afwachten of de grijns straks niet groen kleurt.

Topschutter

Gedoz out? Geen probleem als zijn vervanger Izquierdo heet. Even swingend als zijn 'bloedbroeder' en met competitiedoelpunt negen en tien ondertussen De Sutter voorbijgestoken als Club-topschutter in de Jupiler Pro League.

Met Vázquez out weet Preud'homme als geen ander dat Club de komende maanden nóg afhankelijker zal zijn van die creatieve spelers, die op hun eentje het verschil kunnen maken. Izquierdo behoort in elk geval tot dat ras. Zijn eerste doelpunt, waarmee hij Westerlokeeper Van Langendonck net niet fusilleerde, zei alles. Ballen die in het seizoensbegin gegarandeerd tien meter over waren gegaan.

"Met links heb ik af en toe nog problemen", grijnsde de Colombiaan. "Maar met rechts gaan ze vlot binnen. Ik ben aangepast aan het soort ballen in België. Die goal geeft me veel vertrouwen. Zeker omdat ik terugkeer uit blessure."

Izquierdo zit met zijn tien competitiedoelpunten niet eens zo gek ver van voorlopig topschutter Mitrovic met veertien goals. "Mijn doel is nu vooral collectief. Ik zou volgende week graag een ronde verder gaan in Europa, die beker in de lucht steken en kampioen spelen. Pas daarna denk ik aan de titel van topschutter. Maar elke goal is uiteraard meegenomen."

Zeker als die volgen uit een mooie combinatie. "We spelen nu al een tijdje zonder Victor en we begrijpen elkaar voorin steeds beter. Vandaag ging dat uitstekend, dat zag je ook aan de manier waarop dat derde doelpunt viel."