Direct naar artikelinhoud

Nemtsov had contact met Russische militairen in Oekraïne

De liberale Russische politicus Boris Nemtsov stond in contact met Russische militairen die in Oekraïne zouden hebben gevochten. Nemtsov werd vorige week in Moskou doodgeschoten,

Daags voor zijn dood schreef Nemtsov op een briefje voor zijn naaste medewerkster Olga Sjorina dat militairen uit Ivanovo hem hadden verteld dat zeventien mannen uit hun para-eenheid in Oekraïne waren omgekomen. Sjorina vertelde dat Nemtsov dat op een papiertje had gekrabbeld omdat hij bang was dat hij werd afgeluisterd. Het was bekend dat Nemtsov bezig was met een rapport over de deelname van Russische eenheden aan de strijd in het oosten van Oekraïne. Het Kremlin heeft steeds ontkend dat Russische troepen aan de kant van de pro-Russische rebellen meevechten.

Volgens Sjorina was Nemtsov van plan een miljoen exemplaren van het rapport te laten drukken. Het is onduidelijk of het rapport ooit nog zal verschijnen, temeer omdat de autoriteiten na de moord op Nemtsov een huiszoeking bij hem hebben gedaan en tal van documenten in beslag hebben genomen.

Na zijn dood beloofde Ilja Jasjin, een andere oppositieleider, dat hij zijn uiterste best zou doen om het werk van Nemtsov te voltooien. Vlak voor zijn dood vertelde hij Jasjin dat hij van plan was naar Ivanovo te gaan om met de militairen te praten. Maar volgens Sjorina heeft Nemtsov hen nooit verteld hoe en met wie hij contact onderhield in Ivanovo, waar de 98ste luchtlandingsdivisie is gelegerd.

In oppositiekringen wordt niet uitgesloten dat Nemtsov is vermoord omdat hij van plan was onthullingen te doen over de rechtstreekse betrokkenheid van het Kremlin bij de strijd van de pro-Russische rebellen. Maar volgens Sjorina beschikte hij niet over nieuwe bewijzen.

Nog kort voor zijn dood werd Nemtsov door de Poetingezinde beweging Anti-Maidan afgeschilderd als een landverrader. Aanhangers van de beweging gingen half februari de straat op om een vuist te tonen tegen de liberale oppositie. Een van de leiders, de biker Aleksandr Zaldostanov ('de Chirurg'), zei dat de 'angst voor de dood' het enige was dat de oppositie zou kunnen stoppen.