Direct naar artikelinhoud

Genk gaat met zege lopen

Het contrast met de Europese matchen blijft groot. In Europa is Genk een geoliede machine, met klinkende zeges tegen Sassuolo en Bilbao als exponent. In België blijft het met ups en downs gaan.

Al drie speeldagen op rij levert Genk minstens één speler af voor het EL-elftal van de week. De jonge bende van Maes kickt op de Europese avonden. De partijen tegen Sassuolo en Bilbao waren om duimen en vingers van af te likken. Ndidi, Bailey, Pozuelo, ze zijn op hun best op de grote momenten.

Tegen 'de kleintjes' durft de focus al eens te verslappen. Dat gevoel van 'het zal wel loslopen', in het onderbewustzijn sijpelt zoiets toch in de kopjes van de Genkse sterkhouders. Zoals op Moeskroen of gisteren tegen STVV.

"Als je ziet dat zelfs de motor van Ndidi sputtert, dan weet je dat er vermoeidheid zit in het team", zei een opgeluchte Maes. "En dat heeft zich een hele wedstrijd doorgezet. De jongens die voor ons het verschil moeten maken kwamen door een gebrek aan frisheid te weinig in het stuk voor." De ingevallen Buffel nam het op voor zijn maats. "Je kunt niet verwachten dat ze elke wedstrijd top zijn."

Die opmerking van Buffel brengt ons naadloos bij de volgende vaststelling. Hij heeft gelijk als hij zegt dat de sleutelspelers niet elke keer top kunnen zijn. Maar dan moeten de jongens die vanaf de aftrap hun kans krijgen wel meer brengen.

Neem nu Leandro Trossard. Maes dropte hem gisteren in de basiself omdat Buffel geen negentig minuten aankon. De kleine winger ontgoochelde. Trossard leed veelvuldig balverlies en kon zich amper doorzetten. Het slap handje van Maes bij zijn vervanging in de tweede helft sprak boekdelen.

Als Pozuelo en co niet of moeilijk onder stoom komen heeft Genk een probleem. "Er is geen plan B en dan zijn wij zo makkelijk te manoeuvreren", zei Maes daar al over. In Europa laten de tegenstanders Genk vrank en vrij voetballen, dan is het een lust om naar te kijken. Maar ook de tegenstanders in de Jupiler Pro League zien die wedstrijden en zij gaan zich daar hoe langer hoe meer op instellen.

STVV voelde dat Genk amechtig op zoek ging naar een opening. De Kanaries speelden daarom compact met een dubbele muur van vier. "We spelen heel aanvallend op papier, maar als het niet draait heb je weinig", zei Maes. "Als wij fris genoeg zijn en een hoog tempo ontwikkelen kunnen wij elk blok ontwrichten. Valt dat weg, dan moeten wij harken. Al ben ik wel content dat we ook op zo'n manier eens drie punten pakken."