Direct naar artikelinhoud

Vakbonden Bpost kibbelen over medische ontslagen

André Blaise van de christelijke vakbond CSC Transcom klaagt aan dat vorig jaar bij Bpost 400 mensen werden ontslagen wegens medische redenen. Bpost en - opmerkelijk - ACOD reageren verbaasd op die uitspraak.

In de kranten van de groep Sud Presse en in L'Echo klaagde André Blaise dat in 2010 minstens 400 mensen ontslagen werden omwille van medische redenen. En voor 2011 zouden de cijfers nog hoger liggen. Slechts twee tot drie procent werd ontslagen wegens incompetentie, de anderen om medische redenen. Blaise gaf daarbij het voorbeeld van een postbode die op zijn ronde viel en daarbij zijn been brak. Of, schrijnender, een dame met kanker die ontslagen werd omwille van langdurige afwezigheid.

Hallo Bpost? "Die cijfers kloppen niet", reageert woordvoerder Piet Van Speybroeck. "Vorig jaar werden 272 mensen ontslagen om medische redenen, en voor 2011 zal dat in dezelfde grootorde liggen. We zijn verrast door die uitspraken, en weten niet waar mijnheer Blaise dat haalt. Elk ontslag om medische redenen wordt individueel onderzocht. En Bpost houdt zich daarbij aan de wetgeving omtrent langdurige en herhaalde afwezigheid." Bij Bpost werken vandaag zo'n 30.000 mensen, geeft Van Speybroeck nog mee.

Ook Jozef De Doncker van het ACOD is verbaasd over de uitval van Blaise. "Bij Bpost is er niets meer of minder aan de hand dan bij andere bedrijven", zegt De Doncker. "De cijfers liggen procentueel niet hoger dan bij andere ondernemingen. Het verschil met vroeger is dat er vandaag meer opvolging is, en voor de oudere werknemers is dat allicht wat wennen." Over de concrete dossiers kan De Doncker zich niet uitspreken, maar het kankergeval waarnaar Blaise verwijst is pertinent onjuist, zegt De Doncker. "Als er mensen ernstig ziek zijn, dan wordt er binnen het bedrijf naar een oplossing gekeken."