Direct naar artikelinhoud

Belgen kruiden spektakelstuk

Negen doelpunten! Everton-Chelsea was een waar spektakelstuk. Met Diego Costa en twijfelende verdedigers in een hoofdrol en vier Rode Duivels in een belangrijke bijrol.

Geweldige reclame voor de Premier League. Anders kunnen we Everton-Chelsea niet omschrijven. En niet alleen stonden er vier Belgen op het veld, ze speelden ook nog eens allemaal een belangrijke bijrol in het spektakelstuk.

Zo torende Romelu Lukaku al na zestien minuten bij een hoekschop hoog boven alles en iedereen uit, maar zag hij zijn harde kopbal uiteenspatten op de dwarsligger. De intikker van Distin in de rebound werd afgekeurd wegens buitenspel.

De spits kende geen gemakkelijke wedstrijd. Hij miste de aanvoer van Barkley en moest vaak afhaken om dan toch een pass te versturen. Na twee gemiste controles namen de Chelsea-fans hem op de korrel: "Fernando Torres, zelfs hij was beter dan jij." Na drie wedstrijden staat Lukaku nog altijd droog. Zijn revanche op Chelsea, de club van zijn hart die niet in hem geloofde, smaakte zuur.

Zonder glans

Dan had Kevin Mirallas een betere dag. Gestart op de linkerflank, was hij de hele wedstrijd levendig en dreigend. Een van de uitblinkers bij de thuisploeg. In de 45ste minuut zette hij de 1-2 op het bord. Een doelpunt dat hij helemaal op zijn naam mocht schrijven. Hij zette de aanval op de helft van Chelsea op poten, stuurde Coleman richting cornervlag en kopte vervolgens diens voorzet voor Cahill in de verste hoek. Onhoudbaar voor Courtois, een geweldige goal. Later voorkwam Courtois dat hij nog een tweede zou maken.

Tot dan toe hadden we nog niet veel gezien van Eden Hazard, maar dat zou snel veranderen. Mourinho had zich al enkele keren opgejaagd om onnodig balverlies van Hazard. Maar net op het moment dat zijn coach Schürrle aanmaande om zich wat intenser op te warmen, achtte de Duivel zijn moment de gloire gekomen. Hij treiterde Coleman om hem vervolgens met een snedige versnelling achter zich te laten. De verdediger devieerde later zijn voorzet voorbij zijn eigen doelman. Hazard had ook zijn voet in de 3-5 van Ramires.

Al bij al mocht de Waal terugkijken op een degelijke wedstrijd, zij het zonder glans. Hij verdedigde goed mee, maar zat er op het einde helemaal door. Hazard haalde ook de topsnelheid van de match: 34 kilometer per uur.

Klasseflits

En dan was er nog Courtois. De Limburger had zich al uiterst alert getoond bij een schot van Mirallas, maar pakte in de 81ste minuut uit met een weergaloze redding.

Een te trage uitworp van de doelman bracht Azpilicueta in de problemen. Lukaku snoepte de bal af en via enkele tussenstationnetjes mocht- alweer - Mirallas vrij aanleggen in de zestien. Met een ultieme reflex duwde Courtois zijn volley tegen de paal. Een geweldige redding.

Aan de drie tegengoals kon hij weinig verhelpen, maar één klasseflits was voldoende om Everton geen vierde keer in de wedstrijd te helpen. Hij straalde andermaal rust uit, naar het beeld van de vorige twee wedstrijden.

"Of ik me nog zo'n hoge score herinner? Bij de beloften van Genk hebben we ooit met 7-0 verloren van Fortuna Sittard", zei Courtois achteraf. In een geanimeerd interview voor Chelsea TV mocht hij ook nog eens vertaler spelen voor uitblinker Diego Costa. Die gooide als bedankje zijn Spaanse bijnaam on air. 'Palomo'. Ofte: mietje.