Direct naar artikelinhoud

Reynders grootste vis in 'Kazakh-commissie'

Er komt een parlementaire onderzoekscommissie naar Kazakhgate. De oppositie hoopt dat dit het definitieve einde betekent van de oude politieke cultuur. Maar vooral de ondervraging van vicepremier Didier Reynders (MR) over zijn rol in de zaak zal voor vuurwerk zorgen.

"Elke dag kwamen er nieuwe onthullingen, dit was niet langer vol te houden." Sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen is erg tevreden dat het parlement zich op de zaak-Chodiev kan gooien. "Dit betekent voor ons de kans om in het reine te komen met onszelf. Want de hele affaire is een blamage voor het parlement."

De hele zaak draait rond Oezbeeks-Belgisch miljardair Patokh Chodiev. Uit gelekte documenten blijkt dat hij toenmalig senator Armand De Decker zou hebben ingeschakeld om de 'afkoopwet' in hoog tempo door het parlement te jagen. Zo kon hij ontkomen aan een zware fraudezaak die hem boven het hoofd hing.

De oppositie drong al langer aan op een echte onderzoekscommissie en legde gisterenmiddag een concrete tekst voor. De meerderheidspartijen stemden hier vrij snel mee in. Er is nu een werkgroep samengesteld die de opdracht van de commissie verder gaat definiëren. Allicht wordt de commissie volgende week donderdag officieel opgericht. Na de kerstvakantie moeten de echte werkzaamheden starten. De voorzitter wordt cdH-ancien Francis Delpérée.

Andere oud-ministers

De commissie zal niet enkel het ontstaan van de afkoopwet onder de loep nemen, ook zal er gekeken worden naar hoe die werd toegepast. Chodiev was de eerste die van de wet gebruik kon maken, maar eigenlijk was die nog niet juridisch toepasbaar. Bovendien moet onderzocht worden hoe hij de Belgische nationaliteit heeft kunnen bekomen.

CD&V en Open Vld hielden aanvankelijk de boot af. Ze wezen erop dat er al juridisch onderzoek loopt naar De Decker en vroegen zich af of een onderzoekscommissie geen dubbel werk zou zijn. Nu de opdracht van de commissie veel ruimer is, vervalt dat argument. Ook zal er ook een expert worden aangesteld die erop toeziet dat de commissie niet in het vaarwater van het gerechtelijk onderzoek komt.

Zowel Servais Verherstraeten (CD&V) als Carina Van Cauter (Open Vld) hebben al aangegeven dat ze bereid zijn om verhoord te worden in de commissie. Zij waren de auteurs van wetsvoorstellen die uiteindelijk hebben geleid tot de afkoopwet. "Het is belangrijk dat er volledige transparantie komt", zeggen beiden.

MR krijgt het allicht het zwaarst te verduren. Met De Decker komt niet alleen een oud-coryfee van de partij in het vizier, ook hun vicepremier Didier Reynders zal aan de tand worden gevoeld. Zijn naam dook de voorbije dagen meermaals op. Zo blijkt uit mailverkeer dat De Decker onder meer bij Reynders ging pleiten om de afkoopwet er snel door te jagen.

De media-aandacht die gepaard gaat met zo'n onderzoekscommissie, zal overweldigend zijn. De politieke hoogspanning eens te meer. Ook zullen oud-ministers Stefaan De Clerck en Steven Vanackere worden ondervraagd, net als oud-premier Yves Leterme (allen CD&V). Zij spelen echter geen politieke rol meer van betekenis meer.

"We moeten de laatste steen omkeren", zegt Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke. "De oude politieke cultuur is aan het uitsterven, maar blijkbaar nog niet helemaal. Met deze commissie moeten we daar definitief komaf mee maken." Hij pleit voor meer transparantie bij het opstellen van wetten, bijvoorbeeld via een verplichte registratie van contacten met lobbygroepen, zoals in het Europees parlement gebeurt.