Direct naar artikelinhoud

'Geen keuze voor het geld'

Massimo Bruno die als 20-jarige naar Red Bull Salzburg trekt: dat is toch gewoon een keuze voor het geld, dachten velen. 'Niets daarvan', zegt Bruno. 'Salzburg past perfect in mijn carrièreplanning.'

Toegegeven, ook wij liepen in juni niet hoog op met de keuze van Bruno voor de Oostenrijkse landskampioen. Maar deze week zochten we Bruno op in zijn nieuwe werkomgeving in Salzburg. Geen glimmende Ferrari, maar een Audi Q3 van de club. Geen blitse kledij, maar een gewone rode T-shirt, jeans en sportschoenen. Bruno oogt ontspannen en gelukkig, maar vooral afgetraind. Hij weet dat zijn transfer naar Salzburg in België de wenkbrauwen deed fronsen, maar in dit interview wist hij die negatieve perceptie helemaal om te buigen. "Ik moest dit doen om een betere voetballer te worden", zegt hij.

John van den Brom lanceerde Bruno twee seizoenen geleden in de hoofdmacht van Anderlecht. "Ik ben hem daar nog altijd dankbaar voor", zegt Bruno. Maar de voorbije winter stuurde Bruno aan op een transfer. "Ik was rond met Hoffenheim, maar geraakte niet door de medische keuring. Ik had een lichte ontsteking op de pubis. Niets ergs, maar Hoffenheim wilde geen risico nemen en zei na het seizoen te zullen terugkomen. Dat gebeurde ook, maar na de play-offs meldde zich plots ook Red Bull Salzburg."

Duidelijke visie

En dus koos Bruno voor de vette euro's van het Red Bull imperium? "Fout, geld was zeker niet de belangrijkste drijfveer om voor Salzburg te kiezen", zegt hij. "Ik kon elders nog meer verdienen. Het was het sportieve discours van sportdirecteur Ralf Rangnick dat me heeft overtuigd. Rangnick heeft een duidelijke visie over voetbal die uitgaat van een 4-4-2, met de nadruk op snelheid en druk vooruit. Om dat soort voetbal te spelen, wil hij alleen met jonge spelers werken tussen de 18 en 22 jaar. Rangnick zei dat ik in zijn profiel paste, als middenvelder of tweede spits."

Na het vertrek van Ariël Jacobs was Ralf Rangnick even in beeld bij Anderlecht. De Duitser ontmoette in mei 2012 Herman Van Holsbeeck en Philippe Collin en maakte indruk op de Anderlechtbestuurders. Maar zijn oordeel over de ploeg was hard: Anderlecht miste snelheid en geestdrift. Kreeg Rangnick het voor het zeggen, dan mocht de helft van de ploeg, waaronder Jovanovic en Mbokani, meteen vertrekken.

"Die filosofie probeert Rangnick er bij Red Bull in te slijpen", bevestigt Bruno. "Alle trainingen zijn hier gebaseerd op snelheid en pressing. Totaalvoetbal, met andere woorden. Dit is voor mij een enorme leerschool. Tijdens de Champions League met Anderlecht had ik al ervaren dat we fysiek te kort schoten tegen de topploegen. Hier bij Salzburg wil ik fysiek sterker worden en mijn gebreken bij balverlies en in de pressing bijwerken. En de visie van Rangnick is geen romantisch idealisme. Vorig seizoen klopte Salzburg Bayern Munchen vriendschappelijk met 3-0 en won het in de Europa League twee keer van Ajax met 3-1 en 0-3. Deze club is dus duidelijk aan het groeien, ook Europees."

Red Bull Salzburg is geen eindstation voor Bruno. De Bundesliga is het doel. En dat staat ook zo in zijn contract. "Bedoeling is dat ik mij hier bij Salzburg één à twee seizoenen verder ontwikkel om dan naar zusterclub Red Bull Leipzig over te stappen. Leipzig zit nu nog in de Duitse tweede klasse maar wil, onder het toezicht van Rangnick, snel naar de Bundesliga. Mijn keuze voor Red Bull Salzburg past dus in een carrièreplanning. Ik koos voor een project, niet voor het geld."