Direct naar artikelinhoud

Urinetest die weet wat je eet in de maak

Britse onderzoekers werken aan een urinetest die kan analyseren hoe (on)gezond je eet.

Hoe vaak zondig je met een stuk chocolade? Hoeveel groente en fruit eet je? Hoe vaak verkies je vis boven vlees? Voor de antwoorden op die vragen moeten diëtisten zich in de nabije toekomst kunnen beroepen op een urinetest. Britse onderzoekers maken in The Lancet Diabetes & Endocrinology bekend dat ze nieuwe stappen richting zo'n test hebben gezet.

Met een techniek die nucleaire magnetische resonantie-spectroscopie heet, hebben ze 19 mensen met gezonde en ongezonde eetgewoonten gescreend. In hun water konden ze zo chemicaliën traceren die het lichaam aanmaakt wanneer het voedsel verwerkt. Die vertelden iets over de recente maaltijden die ze tot zich namen, maar evengoed over de gewoontes die ze op lange termijn hadden ontwikkeld.

"We kunnen op dit moment nog niet zeggen of iemand friet met worst at, maar we gaan wel die richting uit", stelt dr. Isabel Garcia-Perez. Zij en haar collega's menen dat de urinetest, die over twee jaar op de markt gebracht zou kunnen worden, een handige tool kan zijn voor diëtisten. Hun cliënten blijken immers vreselijk slecht in het zelf beoordelen van hun eetgewoontes.