Direct naar artikelinhoud

Shell boort dieper dan ooit

Shell is in de Golf van Mexico op bijna 3 kilometer onder de zeebodem beginnen boren naar olie. Het zijn de diepste boringen ooit in een gebied dat zes jaar geleden zware ecologische schade opliep bij het ongeval met de Deepwater Horizon.

Op zoek naar olie gaat Royal Dutch Shell steeds verder en dieper. Controversiële boringen op de Noordpool zijn eind vorig jaar wel afgelast en ook een teerzandproject in Canada is opgeborgen omdat het allemaal wat te duur en te complex werd, zeker in combinatie met zwaar protest van milieuactivisten en lage olieprijzen.

Maar in de Golf van Mexico, op 320 kilometer van New Orleans, is nu het Stones-olieboorveld geopend. Nog nooit heeft de mens zo diep onder de zeebodem naar het zwarte goud geboord en dat veronderstelt peperdure technologie. Vanop verschillende punten in de zeebedding worden olie en gas via flexibele pijpleidingen vanop bijna 3 kilometer diep opgepompt naar een speciale tanker.

Hoe groot de investering precies is, geeft Shell niet vrij, maar gespecialiseerde websites hebben het over miljarden.

3,5 miljoen euro bonus

Shell voorspelt wel dat de onderzeese olie- en gasontginning tegen 2020 flink zal opleveren. En, zo voegt het bedrijf eraan toe: "Onze toenemende expertise in dit soort innovatieve technologie zal ons helpen om nog meer diepe onderzeese bronnen aan te boren elders in de wereld."

Dat illustreert hoe de fossiele brandstofindustrie naarstig zoekt naar nieuwe manieren om olie en gas op te pompen en daarvoor steeds drastischere ingrepen uitprobeert.

Het Stones-project stuit echter op veel meer dan de welbekende kritiek uit groene hoek dat de opwarming van de aarde dit soort ontginning niet meer toelaat. Shell startte het project al in 2013, twee jaar nadat het Internationaal Energie Agentschap (IEA) waarschuwde dat tweederde van de reserves aan fossiele brandstof onder de grond moet blijven om te vermijden dat de opwarming uit de hand loopt.

Dat Shell zich niet meteen naar het IEA plooit is evident, maar onder druk van aandeelhouders kondigde het bedrijf vorig jaar ook zelf aan een groenere koers te gaan varen. CEO Ben van Beurden herhaalde onlangs verschillende keren de groene ambities van zijn bedrijf. Maar de aandeelhouders met een klimaatagenda willen meer uitleg over hoe de controversiële bonussen voor Van Beurden precies in overeenstemming worden gebracht met die beloofde klimaatinspanningen. In 2015 kreeg Van Beurden een bonus van 3,5 miljoen euro.

Eerder dit jaar eisten de activistische aandeelhouders "dringend meer verduidelijking" daaromtrent. Shell meldt dat 10 procent van de bonussen vastgeklonken zit aan hoe duurzaam de groep werkt, zo schrijft de Britse krant The Guardian.

4,9 miljoen vaten olie

Er worden voorts grote vraagtekens geplaatst bij de locatie van dit miljardenproject, dat ook in dit opzicht waarschuwingen van milieu-organisaties naast zich neerlegt. In de Golf van Mexico explodeerde zes jaar geleden het olieboorplatform Deepwater Horizon van BP. Elf mensen kwamen om en er lekten 4,9 miljoen vaten olie in zee en in een ecologisch uniek en gevoelig gebied. De gevolgen van de milieuramp wegen nog altijd door, onder andere voor de visserij-industrie.

In mei moest Shell trouwens nog alle zeilen bijzetten om een lek op het Brutus-platform in het Glider-olieveld, ook in de Golf van Mexico, in te dammen. Meer dan 300.000 liter olie vermengd met water kwam toen vrij. Shell benadrukt dat het Stones-project in ieder geval orkaanbestendig is. Maar of alles probleemloos zal lopen, is volgens critici de grote vraag.