Direct naar artikelinhoud

Dure tomaten, goedkope spaghetti

De grootste prijsstijging is te merken in de categorie ‘niet-bewerkte levensmiddelen’, zeg maar groenten, fruit en vlees. Grote schuldigen zijn de groenten. Door het strenge winterweer kregen onder meer bloemkolen en tomaten - respectievelijk bijna 17 en 22 procent duurder - het moeilijk. De prijs van vlees steeg met 0,7 procent: rundvlees werd duurder, een kipfilet of varkensmignonette goedkoper. Enige productsoort die in deze korf echt gunstig evolueert is fruit. Dat werd gemiddeld 4 procent goedkoper. Vis stagneert dan weer: de duurder wordende tong en zalm worden gecompenseerd door goedkopere garnalen en mosselen. Bij de bewerkte levensmiddelen is er een toename van 0,5 procent: vooral voor pistolets (+4,4 procent), tabak (+ 3,8 procent) en eieren (+23 procent) moet meer betaald worden. De spectaculaire stijging van de eierprijs is te wijten aan een tijdelijk toenemende vraag vanuit Duitsland. Omgekeerd werd spaghetti dan weer een vijfde goedkoper.