Direct naar artikelinhoud

Protest tegen hoofddoekverbod verboden aan Antwerpse scholen

Een jongeman die deelnam aan de manifestatie in Hoboken is gisteren aangehouden door de politie. Het Atheneum Hoboken plant overleg met de betogers.

Sinds de eerste schooldag verzamelen dagelijks manifestanten aan de schoolpoort van de athenea van Hoboken en Antwerpen. Daar is vanaf dit schooljaar de hoofddoek in de klas en op de speelplaats verboden. Waren de protesten dinsdag nog ludiek, dan werd de sfeer de voorbije dagen almaar grimmiger. Gisteren heeft de politie in Hoboken zelfs een jongeman bestuurlijk aangehouden. “De jongen gedroeg zich al twee dagen erg agressief tegen enkele agenten in burger”, zegt Sven Lommaert van de politie. “We moesten wel ingrijpen.” Het is niet duidelijk of het gaat om een leerling van het atheneum van Hoboken. Wellicht maakte hij gewoon gebruik van de commotie om rel te schoppen. “Ik vind het normaal dat de jongeren protesteren”, zegt Chris Weyers, directrice in Hoboken. “Wij proberen onze leerlingen op te voeden tot positief-kritische jongeren, dus van mij mogen ze gerust protesteren tegen maatregelen waar ze niet achter staan.” Maar die escalatie was niet de bedoeling. “Elke ochtend, van halfnegen tot halfelf, staat er een groep te protesteren, vooral meisjes uit het laatste jaar en enkele ouders. Enkelen proberen leerlingen die de school binnen willen de toegang te beletten. Meisjes die aan de schoolpoort hun hoofddoek afleggen, worden uitgescholden voor “verraders”. De eerste dag vond ik de slogans nog ludiek, inmiddels zijn ook die geëvolueerd naar ‘Iedereen buiten behalve wij’. Dat vind ik niet meer grappig.”Volgens Weyers neemt ook de onrust bij leerkrachten en leerlingen toe. “Leerkrachten zien ouders een snijbeweging langs hun hals maken. Ouders van kinderen die wel nog naar school komen, worden opgebeld en onder druk gezet. Daarover heb ik verklaringen op papier.”

Vrije meningsuiting

Donderdag was de escalatie compleet: een deel van de betogers probeerden het schoolgebouw binnen te dringen en sloegen luid met hun vuisten op de deur. Gisteren zwol de groep betogers aan tot zo’n 250, waarvan één jongen het dus al te bont maakte. Verder bleef het relatief kalm. De ‘spijbelaars’, die betogen in plaats van naar de les te gaan, mogen weldra een brief van de school verwachten. Twaalf leerlingen hebben zich al uitgeschreven. In het Atheneum van Antwerpen hebben al 33 leerlingen gekozen om een andere school te zoeken. Van de 95 ‘spijbelende’ meisjes zijn er al enkele tientallen teruggekeerd en directrice Karin Herremans verwacht dat de rest in de loop van de week naar de schoolbanken terugkeert. “De betogende meisjes zijn verbaal agressief maar verder blijft het relatief rustig”, zegt Herremans.Om de toestand niet verder uit de hand te laten lopen, heeft het stadsbestuur de mogelijkheid tot protesteren fel teruggedraaid. “Wij erkennen het recht op vrije meningsuiting”, zegt een woordvoerder van burgemeester Patrick Janssens. “Maar het kan niet de bedoeling zijn dat anderen de toegang tot de school wordt ontzegd of dat het niet meer mogelijk is om de lessen op een rustige, normale manier te laten verlopen.” Daarom besliste Janssens om bij nieuwe betogingsaanvragen de protesten op een andere locatie te laten doorgaan. Misnoegde ouders en leerlingen mogen dus niet langer voor de schoolpoort postvatten. Maandag overlegt de Hobokense directrice Weyers met een delegatie van de betogers. “Ik wil gerust luisteren naar hun grieven, maar onderhandelen doe ik niet meer. Het is de bedoeling dat leerlingen en ouders een school kiezen op basis van de studiemogelijkheden. De hoofddoek zou daarin geen rol mogen spelen.”