Direct naar artikelinhoud

Brusselse verdachte gelinkt aan IS-kopstuk

De terreurverdachte die vrijdag in Brussel opgepakt is, had banden met het Franse IS-kopstuk Rachid Kassim. Het gerecht verdenkt de man ervan dat hij verkenningstochten voor een aanslag uitvoerde.

Nader Houssein (28) werd in de nacht van donderdag op vrijdag gevat in de woning van zijn ouders in Haren. Hij zou op Telegram te kennen hebben gegeven dat hij een aanslag wou plegen. Een betrouwbare bron bij de veiligheidsdiensten bevestigt nu dat zijn aanwezigheid op die berichtendienst "in het milieu van Rachid Kassim" te situeren valt. "Als hij al niet rechtstreeks in contact stond met Kassim, dan werd hij toch minstens door hem beïnvloed", verzekert men ons.

Kassim is de Fransman die vanuit Irak 'eenzame wolven' ronselt voor de Islamitische Staat. Dat is hem al zeker twee keer gelukt, met de moord op een priester in het Normandische stadje Saint-Etienne-du-Rouvray en die op een politiekoppel in Magnanville nabij Parijs. Hij was ook minstens de inspirator voor het bloedbad met een vrachtwagen in Nice. Met twee arrestaties die vrijdag nog plaatsvonden in Roanne en Dole zijn in Frankrijk nu zeker twaalf mensen achter de tralies gezet met wie hij contact had.

De golf van arrestaties valt te verklaren door berichten in de Franse pers dat speurders zijn binnengeraakt in Kassims Telegram-account. Hoe ze dat deden, is nog niet duidelijk. Telegram is juist populair bij terroristen omdat het nagenoeg onmogelijk te kraken is. Mogelijk hebben de telefoontoestellen van eerder opgepakte verdachten één en ander onthuld.

Nader Houssein zou uitvoerig ondervraagd zijn over de auto's die hij onlangs gebruikte, wat doet vermoeden dat de speurders hem in verband proberen te brengen met verkenningstochten bij potentiële doelwitten. Over de aard van die doelwitten raakte nog niets bekend. Explosieven of wapens zijn niet gevonden. Het federaal parket verklaarde gisteren alleen dat Houssein is aangehouden voor deelname aan een terroristische groep, het verspreiden van propaganda en instructies voor wapengebruik. Zijn vriendin, die in Luik was gevat, werd intussen vrijgelaten. Ook tegen haar blijft de verdenking van deelname aan een terroristische groep voorlopig overeind.