Direct naar artikelinhoud

Berlusconi is 80, maar lang niet dood

Voormalig Italiaans premier Silvio Berlusconi is zopas 80 geworden. Hij wilde geen groot feest, niet te veel aandacht, gewoon een diner in een van de 147 kamers van zijn 18de-eeuwse Villa Arcore.

Van Berlusconi's verlangen naar rust trokken de Italiaanse media zich niets aan. Er was geen krant, geen blad, geen radio- of tv-station dat niet stilstond bij de verjaardag van Il Cavaliere. Allemaal haalden ze herinneringen op, analyseerden ze zijn politieke toekomst en vooral: bespraken ze zijn erfenis.

Want langzaam maar zeker begint de rol van Berlusconi, die eind 2013 zijn parlementszetel opgaf wegens belastingfraude, zich steeds meer richting de zijlijn te verplaatsen. Dat heeft grotendeels met zijn gezondheid te maken: deze zomer onderging hij een hartoperatie. "Ik heb jarenlang geleefd alsof ik 40 jaar was, omdat ik mij altijd zo voelde: vol nieuwsgierigheid en ondernemerszin. Maar sinds de operatie is er het besef dat ik een man van 80 ben", zei hij in Chi.

'Lichtend voorbeeld'

De meest gestelde vraag: wat laat de drievoudig Italiaans premier eigenlijk na? Berlusconi is een man die, nog ver voor politici als Donald Trump er furore mee maakten, inzag dat je media-aandacht kon domineren door te provoceren, door kiezers en collega-politici te verdelen in voor- en tegenstanders zodat het eigenlijk altijd over jou gaat, analyseert de Corriere della Sera. Hij was een van de eerste antipolitici, schrijft de krant. Door je structureel tegen het establishment te keren, valt het niemand op dat je er zelf twintig jaar lang een essentieel onderdeel van uitmaakte.

Berlusconi's politieke erfenis is nog onverminderd groot. Nog altijd is Berlusconi voorzitter van de derde partij van het land, Forza Italia, en geeft hij zijn mening over vrijwel alles. Zelfs de huidige premier Renzi staat op zijn schouders. Bijna dagelijks gebruikt hij Berlusconi als lichtend voorbeeld van hoe het niet moet.

Zaak-Ruby

Om maar aan te geven: de multimiljardair mag dan wel 80 zijn geworden, dood is hij nog lang niet. Sterker nog: dat de wereld ook in Villa Arcore gewoon doordraait, bewijst de Milanese rechtbankagenda van volgende week. Daar staat maandag een zitting gepland in weer een nieuwe zaak rondom Ruby Rubacuori, een minderjarige prostituee met wie Berlusconi betaalde seks zou hebben gehad.