Direct naar artikelinhoud

Wellicht geen groen licht voor einde ecocheques

Het wetsvoorstel om de ecocheques te vervangen door een nettovergoeding raakt vandaag allicht niet gestemd in de bevoegde commissie. De bedrijven van ecocheques en de sociale partners zetten alle zeilen bij om de meerderheidspartijen op andere gedachten te brengen.

Tegen januari 2018 krijgen werknemers in plaats van ecocheques geld op hun rekening gestort. Werkgevers behouden hun fiscale voordeel op die vergoeding. Dat beogen de vier regeringspartijen Open Vld, CD&V, N-VA en MR in het wetsvoorstel dat ze twee weken geleden hebben ingevuld. De vier meerderheidspartijen achter het wetsvoorstel scharen, was niet evident. Vooral MR stond lang op de rem, maar Kamerlid David Clarinval ging dan toch overstag. Is de koers daarmee gereden? Nog niet.

Miljoenenbusiness

Kamerlid Egbert Lachaert (Open Vld) liet gisteren op Twitter weten dat er hevig wordt gelobbyd tegen de afschaffing van de ecocheques. "Vorige week liep de Wetstraat vol met lobbyisten van Sodexo en Monnize ter bescherming van de miljoenenbusiness van de ecocheque." Ook CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer en N-VA-Kamerlid Zuhal Demir zagen het gelobby de voorbije dagen met lede ogen aan. In eerste instantie door de uitgiftebedrijven.

Maar ook de vakbonden en de werkgevers zetten alle zeilen bij om de ecocheques te behouden. Michèle Sioen, de voorzitster van de Groep van 10, heeft premier Michel (MR), minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) een brief gestuurd met de vraag om gehoord te worden in het dossier. De vakbonden vrezen een scenario waarin voortaan alleen nog het nettogedeelte van de loonbrief verhoogd wordt, wat de financiering van de sociale zekerheid kan ondergraven. Werkgevers vrezen dat een fiscaal gunstig regime zal verdwijnen en dat het banen zal kosten.

Gooit het lobbyoffensief roet in het eten? Dat is afwachten. Het was de bedoeling dat de commissie Sociale Zaken vandaag over het wetsvoorstel van de vier partijen zou stemmen. Open Vld plaatste het voorstel met opzet snel op de agenda om het lobbywerk in te perken. "Maar wij horen nu vreemde geruchten dat CD&V en MR zouden ingaan op het gelobby", zegt Lachaert.

Zijn CD&V-collega Vercamer geeft aan begrip te hebben voor de vraag van de sociale partners om gehoord te worden. "Ik ken inderdaad hun mening al, maar het is maar zo beleefd om nog eens te luisteren."

De MR zou dan weer advies aan de Raad van State willen vragen. De kans dat het wetsvoorstel vandaag groen licht krijgt, is dan ook klein.