Direct naar artikelinhoud

Heel happy is ze helaas nooit geweest

Weinig dingen wekken zo veel weemoed op als tv-feuilletons uit je jeugd. Zoals Happy Days. Maar zelfs iconische series hebben niet het eeuwige leven. Na regisseur Garry Marshall stierf nu Erin Moran, de actrice die Joanie Cunningham vertolkte.

"Ze werd wakker en voelde zich niet 100 procent", schreef haar echtgenoot in een gloedvolle open brief. "Ik ging naar de winkel om Kleenex voor haar te halen. Ze zat televisie te kijken in bed. Ik ging bij haar liggen, pakte haar rechterhand met mijn linker. Zo viel ik in slaap. Toen ik een uur of zo later weer ontwaakte, had ik haar hand nog altijd vast, maar bleek ze gestorven."

Zelden las je ingetogener hoe iemand de strijd verloor tegen kanker. Het was voor de mooie Erin Moran het einde van een kort maar woelig leven. Ze was pas 12 toen ze sproetenkop Joanie Cunningham mocht spelen in Happy Days. "Op mijn 14de wilden ze plots dat ik enorm afviel en dat sexy ding werd", zei ze later.

Ze zou als dusdanig te zien zijn in The Love Boat, Murder, She Wrote en het onvolprezen The Bold and the Beautiful.

Moran trouwde twee keer en woonde jarenlang in een trailerpark. Toen Happy Days en de spin-off daarvan werden stopgezet, belandde ze in een depressie en begon met verslavingen te kampen. Kort voor haar dood stond ze volgens getuigen nog op straat te schelden, en ging ze op de vuist na een zatte avond met haar schoonmoeder.

"Ik kende Erin goed", verklaarde Scott Baio, die eveneens in Happy Days speelde. "Ze was een onzeker persoon en kwam in de wereld van drugs en alcohol terecht. Ik weet niet wat haar uiteindelijk fataal is geworden, maar ik ben ervan overtuigd dat het een opeenstapeling is geweest van die dingen. Ze heeft nooit haar draai gevonden in het leven. En wat doe je met mensen die niet geholpen willen worden? Je probeert het een paar keer, en dan zeg je: sorry."

Die harde woorden staan in contrast met de tedere manier waarop haar tweede echtgenoot Steven Fleischmann van haar verscheiden berichtte. Scott Baio moest gas terugnemen toen uit het officiële rapport van de lijkschouwer bleek dat niet heroïne Erin Moran fataal is geworden, maar complicaties van terminale kanker. De acteur pruttelde nog wat kinderachtig tegen. Hij voerde aan dat zijn steun voor Donald Trump hem een zondebok heeft gemaakt op de sociale media.

Dan toonde Henry Winkler, die in Happy Days de magistrale rol van The Fonz neerzette, meer medeleven. "Oh Erin... Ik hoop dat je nu eindelijk de vrede vindt waarnaar je hier op aarde zo op zoek was", tweette de bink met motorfiets en leren jekker. "Rust in vrede nu... veel te vroeg."

In momenten van weemoed is het geen goed idee om foto's van Erin Moran of Henry Winkler te googelen en een plotselinge update van hun jeugdige verschijning in Happy Days te krijgen.