Direct naar artikelinhoud

'Top is vijf keer duurder dan Olympische Spelen'

Voor de organisatie van de G20 heeft China iedere gastheer overtroffen. Volgens The Economist kost dit tweedaagse evenement vijf keer meer dan de hele Olympische Spelen in Rio: liefst 22 miljard euro.

De Communistische Partij heeft de stad en de bevolking opgedragen Hangzhou te veranderen in een paradijs voor de twintig belangrijkste leiders van de wereld en hun gevolg.

Er zijn overal bomen geplant, nieuwe wegen aangelegd, fabrieken gemoderniseerd en woningen gerenoveerd. Bruggen, bushaltes en stations zijn opgevrolijkt met gele en roze pioenrozen. Van de luchthaven naar het centrum is een nieuw treintraject aangelegd, om de bezoekers binnen de 40 minuten naar de juiste bestemming te brengen. Op billboards wordt de stad aangeprezen als de "mooiste en prachtigste stad van de wereld".

Om dat waar te maken, zijn voor alles wat lelijk is muren opgetrokken. Hierdoor is er bijvoorbeeld geen benzinestation meer te zien. De bevolking is gevraagd zo veel mogelijk vliegen, muggen, kakkerlakken en ratten te vangen en te vernietigen, zodat Obama en Poetin daarvan geen last hebben.

De conferentie vindt plaats in een nieuw gebouwd conventiecentrum van 850.000 vierkante meter, dat meteen het grootste vrijstaande gebouw van het land is. Kosten: 1,1 miljard euro. Hangzhou was nog niet zo lang geleden een provinciestad die werd omringd door theeplantages. Het is nu een hightechcentrum met als bekendste bedrijf Alibaba, de grootste onlinewinkel ter wereld.

Alle kantoren in de stad zijn voor zeven dagen gesloten en alle werknemers zijn op vakantie gestuurd met gratis vouchers waarmee ze zich op andere plekken kunnen vermaken. Kosten: nog eens 1,3 miljard. Achtergebleven zijn 760.000 vrijwilligers die moeten voorkomen dat bezoekers de weg kwijtraken of het slachtoffer worden van criminaliteit. Iedereen kan zich veilig wanen. Iedere diplomaat of journalist heeft de beschikking over gemiddeld 100 vrijwilligers.