Direct naar artikelinhoud

Kijken naar het verleden van onbekenden

26/6-15/1/2017, Huis van Alijn, Gent, huisvanalijn.be

U maakte vroeger wel eens video-opnames? Beelden van huiselijke taferelen, familiefeestjes of nog intiemere momenten? Vraagt u zich dan eens af of die misschien ooit in andermans handen zijn kunnen vallen. Met Homeless Movies brengt het Huis van Alijn namelijk een ode aan dit soort homevideo's. Filmpjes die de makers ervan eigenlijk niet buiten de vier muren van hun woning wilden laten zien, maar nu plotseling binnen de museummuren aan het grote publiek worden vertoond.

Nee, zo erg is het allemaal niet. Het project heeft zeker niet de intentie uw privacy te schenden. Maar er kunnen natuurlijk wel onverwachte beelden opduiken. Zo verzamelt beeldend kunstenaar Jasper Rigole al jaren homevideo's via rommelmarkten, garageverkopen en tweedehandszaken. Rigole heeft al die beelden vakkundig geanalyseerd en gecatalogeerd. Daarmee heeft hij gebouwd aan wat hij "een archief van andermans herinneringen" noemt.

De verzameling biedt een unieke inkijk in het verleden van onbekenden. Maar ze zegt ook iets over de makers. Waarom hebben ze net dit en niet iets anders aan de videoband toevertrouwd?

Het resultaat is het werk van een archivaris, onderzoeker of kunstenaar. Aan u de keuze.