Direct naar artikelinhoud

Witwaswet geldt niet voor kleine fiscale fraude

Brussel l De regering heeft een principeakkoord bereikt om de witwaswet aan te passen, zodat voortaan de meldingsplicht van banken enkel geldt voor ernstige en georganiseerde fraude en niet voor 'gewone' belastingontduiking, zoals het ontduiken van successierechten. Voorts wil de regering ervoor zorgen dat bankbedienden niet onnodig kunnen worden vervolgd.

Door Georges Timmerman

Zolang er geen sprake is van georganiseerde fraude riskeren banken geen vervolging meer als ze zwart geld van hun klanten aannemen, zo concludeert De Tijd. Maar van een versoepeling van de witwaswet is volgens Kamerlid Dirk Van der Maelen (sp.a) geen sprake. Het preventieve en het repressieve luik worden wel beter op elkaar afgestemd.

"De onduidelijkheid wordt daardoor uit de wet gehaald en tegelijk bouwt de regering maximale garanties in, opdat in de toekomst meer transacties worden aangemeld en dus de fiscale fraude beter en meer sluitend kan worden aangepakt", stelt Van der Maelen.

In een tweede luik wordt ervoor gezorgd dat de loketbediende niet onnodig kan worden vervolgd voor de 'heling' van zwart geld. De bankbediende zal volgens Van der Maelen duidelijk weten wat mag en wat niet mag en hoe hij zich door correct gedrag kan beschermen tegen een mogelijke vervolging.

Op 1 januari 2008 verdwijnen de papieren kasbons en andere effecten aan toonder en moeten de banken het geld overzetten op een rekening. Omdat veel van het spaargeld dat in papieren effecten steekt fiscaal niet helemaal zuiver is, kunnen de bankbedienden bijgevolg in de problemen komen. Daarom zullen banken nog enkel vervolgd kunnen worden voor heling als ze zwart geld aanvaarden dat afkomstig is van ernstige en georganiseerde fraude.

Dat begrip wordt wel ruimer gedefinieerd: niet enkel btw-carrousels, maar ook kasgeldfraude en facturenzwendel horen voortaan onder die noemer thuis.

"We leven toch niet in een samenleving waarin iedereen verdacht is en de banken de rol van 'procureur' moeten overnemen", meent senator Luc Willems (VLD).

Ook hij stelt dat er geen sprake is van "het goedpraten van fiscale fraude".

Van versoepeling is geen sprake. Wel worden preventieve en repressieve luik beter op elkaar afgestemd