Direct naar artikelinhoud

Paus Franciscus: 'Ouders mogen hun kinderen slaan'

Volgens paus Franciscus is het prima als ouders hun kinderen slaan, zolang de kinderen hun waardigheid maar behouden.

De kerkvorst van de rooms-katholieke kerk deed zijn opmerkelijke uitspraak tijdens zijn wekelijkse algemene audiëntie in het Vaticaan, die was gewijd aan de rol van de vader in het gezin.

Franciscus schetste zijn toehoorders de kenmerken van een goede vader: eentje die vergeeft, maar ook in staat is om "stevig te corrigeren" zonder daarbij het kind te ontmoedigen.

"Een keer hoorde ik een vader tijdens een bijeenkomst met andere echtparen vertellen: 'Soms moet ik mijn kinderen een tik geven, maar nooit in hun gezicht, zodat ze niet vernederd worden.'", vertelde de paus aan de aanwezige gelovigen. "Hoe prachtig!", zou Franciscus vervolgens hebben uitgeroepen. "Hij kent het gevoel van waardigheid! Hij moet ze straffen, maar doet het met rechtvaardigheid en gaat verder."

Gevraagd om een reactie liet bisschop Thomas Rosica, die behoort tot de Vaticaanse voorlichting, weten dat de paus met zijn uitspraken "uiteraard het niet heeft over het plegen van geweld of wreedheden tegen een kind, maar eerder over het helpen van iemand om zich te ontwikkelen en volwassen te worden."

"Wie heeft niet zijn kind gedisciplineerd of is door zijn eigen ouders gedisciplineerd bij het opgroeien?", liet Rosica aan persbureau Associated Press weten. "Kijk gewoon naar paus Franciscus als hij met kinderen is en laat de beelden en gebaren voor zich spreken!" Diverse studies wijzen uit dat slaan een blijvend negatief effect kan hebben bij kinderen. Kinderen die fysiek worden gestraft, ontwikkelen zich ook minder goed.