Direct naar artikelinhoud

Gilbert legt Hushovd vuur aan de schenen in sprint

De etappezege was voor Thor Hushovd. Maar daarvoor moest hij wel Philippe Gilbert kloppen. De Belgische drager van de rode leiderstrui in de Ronde van Spanje blijft grote sier maken in de Vuelta. Gisteren ging hij op zoek naar zijn tweede etappezege. Man in vorm en nu al topfavoriet voor het wereldkampioenschap in Geelong. Of is Gilbert te vroeg in conditie?

Philippe Gilbert beloofde bij de start van de Vuelta dat hij zich niet zou inhouden en Gilbert houdt woord. Sinds maandag rijdt hij in de rode leiderstrui, dinsdag werd hij vierde in de lastige bergrit naar Valdepenas de Jaén en gisteren in de finale van de zesde etappe naar Murcia deed hij weer voor de overwinning mee.

Met de besten reed Gilbert mee naar boven op de Alto de la Cresta del Gallo, een colletje van tweede categorie op 20 kilometer voor de finish. Net als maandag ging Gilbert ook gisterenmorgen weer die finale verkennen. Dit keer was alleen ploegleider Dirk De Wolf erbij.

“Ik wist dat het moeilijk zou worden. Maar ik voelde me heel goed vandaag.” Zo goed dat Gilbert in de afzink zelfs even met Filippo Pozzato voorop raakte. Een soort mini Milaan-Sanremo leek in de maak. Maar dat was schijn. “Karpets is een slechte daler”, zei Gilbert over de Katusha-Rus die vergeefs op Joaquin Rodriguez wachtte. “Pozzato en ik raakten voorop. Maar het was niet dat we wilden wegrijden. Daarvoor was het te ver.”

Gilbert gokte op de massasprint. In een groep zonder topsprinters die allemaal op de col waren blijven hangen, ging hij zijn kans. En weer deed Greg Van Avermaet het meeste werk. Te veel werk. “We misten een mannetje voorin”, zei Gilbert. “Anders had ik gewonnen.” “In de laatste twee kilometer heb ik anderhalve kilometer op kop gereden”, zuchtte Van Avermaet. “Driehonderd meter voor de finishlijn was het over. Nog een ploegmaat erbij en ik had Gilbert tot honderdvijftig meter van de meet gebracht. En dan had hij gewonnen.”

Feit is: Gilbert maakt grote indruk in de Vuelta. Zodat men zich stilaan begint af te vragen of hij niet al te vroeg in vorm is voor Geelong. “Niet”, zegt Gilbert: “Ik ben goed bezig. En ik heb beslist nog marge om beter te worden.”