Direct naar artikelinhoud

Belgisch staatspapier in trek

De Belgische schatkist heeft gisteren geen probleem gehad om haar obligaties te verkopen. Ze plaatste voor 2,75 miljard euro schulden. Dat is aan de bovenkant van de vooropgestelde vork van 2 tot 2,8 miljard euro. De vraag naar Belgische obligaties heeft blijkbaar niet te lijden onder de historisch lage rente van de voorbije dagen.

Vraag naar obligaties heeft niet te lijden onder historisch lage rente van voorbije dagen

‘De financieringsbehoefte voor heel dit jaar is voor ongeveer 95 procent gedekt’, zegt Jean Deboutte, directeur strategie van het Agentschap van de Schuld. Het rendement op overheidspapier zit wereldwijd in een dalende lijn omdat er steeds meer rekening wordt gehouden met deflatie. Vorige week daalde de Belgische rente voor het eerst onder 3 procent.

Het Belgisch Agentschap van de Schuld verkocht maandag lineaire obligaties (OLO’s) met drie verschillende looptijden (tot 2013, 2020 en 2022). De vraag overstemde het aanbod respectievelijk 3,39, 1,84 en nog eens 1,84 maal. Dat is meer dan bij de laatste gelijkaardige obligatieveilingen. Dat de vraag bij die laatste twee lager ligt, is een keuze van het Agentschap zelf. Ze verkozen munt te slaan uit de huidige lage rentes en relatief veel op te halen op langere termijn.

Voor de obligaties op drie jaar nemen beleggers vrede met een rendement van 0,93 procent. Het overheidspapier op 10 en 12 jaar biedt respectievelijk 2,93 en 3,05 procent rendement.

Het Agentschap heeft nog de mogelijkheid om een bijkomende uitgifte te doen, aan dezelfde rente. “Het kan dus zijn dat we over enkele dagen nog 500 miljoen extra hebben”, zegt Deboutte. “Maar die uitgifte is niet zeker.”

De schatkist heeft dus niet te lijden onder de lage rente van de voorbije dagen en weken. Vorige week daalde de Belgische rente voor het eerst sinds minstens 1920 onder 3 procent. Dat deed enkele analisten de wenkbrauwen fronsen over het karige rendement.

Wereldwijd zit het rendement op overheidspapier in dalende lijn, omdat beleggers steeds meer rekening houden met deflatie. In Duitsland bereikte de tienjaarsrente vorige week donderdag met 2,26 procent een diepterecord.

Deboutte is evenwel niet verbaasd over het succes van de veiling. “We wisten dat er veel vraag is in de markt. Er is een gezonde belangstelling en handel. Maar het blijft toch aangenaam om te zien dat het nog lukt.” En aan dat positief momentum komt voorlopig geen einde, meent de strategisch directeur.

Het is nu de vraag wat het Agentschap van de Schuld dit jaar nog allemaal op de agenda zal zetten. De financieringsbehoefte is met ongeveer 95 procent al bijna volledig gedekt voor 2010. “We staan het verst van alle landen in de eurozone, zonder torenhoge rentes te moeten betalen”, aldus Deboutte. “We moeten nu stilletjes beginnen denken aan wat we nog gaan doen.” Mogelijk start de schatkist al dit jaar met de financiering voor 2011, wanneer voor zo’n 26,4 miljard euro schulden vervallen. “Begin september komen we met meer nieuws.”

De Belgische tienjaarsrente steeg gisteren, in lijn met de Europese trend 3 basispunt, naar 2,97 procent.