Direct naar artikelinhoud

Op een zucht van de Champions League

Als alles volgens plan verloopt, rollen vanavond na half elf de namen van Messi, Ronaldo, Drogba en Rooney over de tongen van de Anderlechtsupporters. Paars-wit staat op een zucht van deelname aan de Champions League en speelt dus nu al zijn belangrijkste match van het seizoen: die van 15 miljoen euro.

Anderlecht speelt vanavond tegen Partizan Belgrado al belangrijkste wedstrijd van het seizoen

Aan een uitschakeling tegen Partizan durft niemand te denken, maar coach Ariël Jacobs roept voor de zekerheid de hulp van de paars-witte supporters in: ‘Fans van Anderlecht: maak er een hel van! Ik vraag dezelfde ambiance als in de thuiswedstrijden tegen Bilbao en Hamburg.’

Terwijl Ariël Jacobs gistermiddag om halfvijf zijn verplichte mediababbel hield, stond verderop in de hoek van de perskamer een wagentje met drank voor de journalisten: cola, cola-light, spa blauw en spa rood. Tiens, waar zou de champagne liggen? In de koelkast in het bureau van de voorzitter? Of in ‘de frituur’ van Mister Michel, het Saint-Guidon-restaurant? Anderlecht ontwaakt deze ochtend met het vooruitzicht op een groot feest. “Ik weet dat de club veel geld kan opstrijken”, vertelt Jacobs op de mediababbel, “maar een sportman strijdt in de eerste plaats voor de eer. De Champions League is het hoogste.”

En Jacobs deed een opmerkelijke oproep: “Ik raakte enorm onder de indruk van de sfeer in het Partizanstadion. De Servische supporters steunden hun ploeg negentig minuten lang. Ik heb gehoord dat het Astridpark helemaal vol loopt. Vorige week beloofde de trainer van Partizan ons ‘een oorlog’. Welnu, fans van Anderlecht: maak er een hel van! Ik vraag dezelfde ambiance als in de thuiswedstrijden tegen Bilbao en Hamburg.”

Het dak van het Constant Vanden Stockstadion moet er vanavond dus af. De club mobiliseert de supporters zelfs via een pittige slogan op de website: ‘L’Enfer, c’est les autres’, zei Jean-Paul Sartre ooit... En vermits hij gelijk had: laten we het Constant Vanden Stockstadion omtoveren tot een echt Paars-Wit Paradijs voor onze ploeg, en voor de club die ons zo nauw aan het hart ligt!’ Wat heet een sterk staaltje demagogie.

Wie behalve de twaalfde man kan nóg bijdragen aan de goede afloop van de belangrijkste wedstrijd van het seizoen voor Anderlecht? Mbark Boussoufa, natuurlijk. Maar ach, dit zijn de wedstrijden van ‘Bous’, aan hem mag niet getwijfeld worden. Ook Silvio Proto wacht een grote verantwoordelijkheid. Proto dient paraat te staan op die ene tegenaanval die er hoe dan ook zal komen.

Cléo, de Braziliaanse spits van Partizan, scoorde dit seizoen in élke Europese wedstrijd. “De counter loert om de hoek, maar dat is nu eenmaal voetbal”, imiteerde Jacobs even Jan Ceulemans. “Die counter kan komen in de tweede minuut, of in de negentigste minuut. Er is maar één middeltje: voldoende scoren.”

Daarmee komen we op het terrein van Romelu Lukaku, de topschutter in een zomerslaap. Lukaku weet nauwelijks wat hem te wachten staat zodra Anderlecht zich kan plaatsen voor de Champions League. Real Madrid, Chelsea, Barcelona... allemaal zullen ze meekijken naar wat die 17-jarige knaap kan op het allerhoogste clubniveau. Kwalificatie voor het kampioenenbal zal de evolutie van Lukaku enkel versnellen: hij zal er geconfronteerd worden met een hogere balcirculatie, meer tempo, minder ruimte, betere verdedigers. “Een spits die niet scoort, steekt zoiets in zijn hoofd, en Romelu vormt daarop geen uitzondering”, aldus Jacobs. “Het is aan de club om hem daar zoveel mogelijk bij te helpen. Voorts kunnen we enkel hopen dat plots dat goaltje valt. Misschien trapt een Servische verdediger vanavond wel de bal tegen de knie van Romelu en verdwijnt die zo in doel.”

Aan een uitschakeling tegen Partizan Belgrado durft niemand denken. En als dan tóch een probleem zou rijzen, en niemand kan helpen, is er altijd nog... het Anderlechtpubliek. Op naar een magische Europa Cupavond in het Astridpark.