Direct naar artikelinhoud

Middelheim binnenstebuiten gekeerd

De Middelheimcollectie is een voortreffelijk boek - het is trouwens veel meer dan een boek. In de eerste plaats is het een praktische wandelgids voor het Middelheimpark en zijn uitgebreide beeldencollectie, net ten zuiden van de Antwerpse binnenstad. Het boek biedt vijf routes, die de bezoeker langs 75 topwerken van de verzameling leiden, met onder meer beelden en sculpturen van Auguste Rodin, Constantin Meunier, Rik Wouters, Henry Moore, Juan Muñoz, Thomas Schütte, Peter Rogiers, Dan Graham en Carl Andre. De gids bevat duidelijke en makkelijk consulteerbare plattegronden en geeft bovendien een overzicht van de volledige beeldencollectie.

Tegelijk is De Middelheimcollectie een ronduit schitterend fotoboek, een musée imaginaire waarin je zo kunt rondwandelen. Foto’s van individuele beelden worden afgewisseld met impressies van het park zelf. De foto’s van Karin Borghouts laten zien hoezeer de natuur op de sculpturen inwerkt. Vooral haar foto’s van het Middelheimkasteel bij valavond en nacht zijn op magrittiaanse wijze betoverend.

Niet in de laatste plaats biedt het boek de geschiedenis van de Middelheimcollectie. Johan Pas geeft een gedetailleerd en kritisch overzicht: hoe het bij zijn oprichting in 1950 unieke openluchtmuseum in de jaren zestig en zeventig door koudwatervrees voor de avant-garde het contact met de internationale artistieke actualiteit verloor en pas vanaf 1993 weer aansluiting vond bij de hedendaagse beeldhouwkunst. (ER)