Direct naar artikelinhoud

Mahmoud Abbas gaat Palestijnse regering leiden

De Palestijnse partijen Hamas en Fatah hebben in Doha besloten een interim-regering te vormen die geleid zal worden door de Palestijnse president Abbas. Deze gaat ook Palestijnse verkiezingen uitschrijven die mogelijk later dit jaar zullen worden gehouden.

Jeruzalem

Hamasleider Mashaal sprak in Doha van een 'historisch akkoord'. "We sluiten het hoofdstuk verdeeldheid af. Gezamenlijk zullen we de vijand (Israël) weerstaan en onze nationale doelen behalen."

Volgens de Israëlische regering zal de verzoening het vredesproces schaden. Premier Netanyahu zei gisteren dat "Hamas en vrede niet samengaan. Hamas is een terroristische organisatie die gesteund wordt door Iran. Ik heb de laatste tijd meermalen gezegd dat Abbas moet kiezen tussen een alliantie met Hamas of vrede met Israël."

Mashaal en Abbas (Fatah) onderhandelden in Qatar onder leiding van kroonprins Sheik Tamim Bin Hamad Al Thani. Het was niet het eerste treffen tussen beide mannen. Vorig jaar april ontmoetten ze elkaar in Caïro. Destijds konden ze het niet eens worden over de benoeming van een interim-premier.

Fatah hield vast aan Salem Fayyad, de huidige premier van de Palestijnse Autoriteit. Hamas was het daar niet mee eens. Gisteren werd besloten dat Abbas zelf de nieuwe interim-regering gaat leiden. Welke rol de gematigde Fayyad daarbij gaat spelen, is vooralsnog onduidelijk.

In 2007 kwam het, nadat Hamas de parlementsverkiezingen van 2006 verrassend had gewonnen, tot een breuk tussen beide partijen. Na een korte en hevige strijd nam Hamas de macht over in de Gazastrook. Voor de Palestijnse president Abbas restte die delen van de Westbank die niet volledig onder Israëlisch zeggenschap staan, minder dan 30 procent van het land dat in 1967 door de Israëli's op Jordanië veroverd werd.

Het akkoord van Doha moet nog officieel beklonken worden. Maar als Hamas en Fatah zich echt verzoenen, dan valt de deur met Israël dicht. Israël weigert te praten met een beweging die - blijkens haar charter - uit is op de vernietiging van Israël. Vanuit Gaza vliegen nog regelmatig projectielen naar het zuiden van Israël, al beweert Hamas daar niet verantwoordelijk voor te zijn.

Hamas sloot onlangs het kantoor in Damascus. De partij wil niet langer geassocieerd worden met de Syrische president Assad, die Hamas jarenlang ondersteunde. De relatie met Iran, een andere belangrijke sponsor, schijnt danig bekoeld. De banden met de Moslimbroeders in Egypte werden aangehaald.

Hamasleider Mashaal vaart de laatste maanden, wellicht mede op aandringen van Egypte, een gematigder koers. Hij schudt weer handen met de Jordaanse koning Abdullah. Hij wijst naar verluidt zelfs een dialoog met Israël niet geheel af.