Direct naar artikelinhoud

Vlaming Vincent Bal opent Nederlands Film Festival

Eind september zal actrice Isabella Rossellini aanwezig zijn op het Nederlands Film Festival voor de wereldpremière van Nono, het Zigzag Kind. Dat is de nieuwe film van de Vlaamse regisseur Vincent Bal (foto).

Elk jaar is Utrecht eind september gedurende een tiental dagen het Hollywood van Nederland. Alles wat het afgelopen jaar geproduceerd werd aan films, documentaires en televisiedrama's wordt dan vertoond. Daar zijn ook een hele reeks bioscooppremières bij. Tijdens het Nederlands Film Festival (NFF) worden de Gouden Kalveren (met onder meer Jan Verheyen in de jury) uitgereikt, de nationale filmprijzen waarvoor dit jaar maar liefst 35 lange speelfilms en twintig lange documentaires in de running zijn. Daarnaast omvat de 32ste editie talrijke talkshows, de traditionele Cinema Militans-lezing (dit keer door de gerenommeerde Turkse filmmaker Semih Kaplanoglu), een hommage aan acteur Jeroen Willems, een optreden van cabaretier Theo Maassen, aandacht voor de Vlaamse film (met onder meer de Nederlandse première van Little Black Spiders van Patrice Toye) en de overhandiging van de Cultuurprijs 2012 aan actrice-regisseuse Willeke van Ammelrooy.

De Vlaamse filmmaker Vincent Bal (°1971) raakte bij onze noorderburen bekend toen hij in 2001 de film Minoes, naar een verhaal van Annie M.G. Schmidt, regisseerde, waarmee hij de carrière van actrice Carice van Houten een ferme boost gaf. Voor zijn nieuwe familiefilm Nono, het Zigzag Kind baseerde hij zich op de gelijknamige roman van de beroemde Israëlische schrijver David Grossman en wist hij behalve Isabella Rossellini ook de Duitse acteur Burghart Klaussner, onder meer bekend van Das weisse Band van Michael Haneke, te strikken. Titelpersonage Nono, vertolkt door de dertienjarige debutant Thomas Simon, droomt ervan om de beste politie-inspecteur ter wereld te worden, net als zijn vader (rol van Fedja van Huêt). Maar in eerste instantie doet hij weinig anders dan zichzelf in nesten werken. Nono, het Zigzag Kind werd gekozen als officiële openingsfilm van het NFF.

Dark Blood

Een andere wereldpremière is Dark Blood van regisseur George Sluizer. Die kreeg indertijd voet aan de grond in Hollywood toen hij er in 1992 met Jeff Bridges, Kiefer Sutherland en Sandra Bullock de thriller The Vanishing ging draaien, een Amerikaanse remake van zijn eigen film Spoorloos, naar de roman van Tim Krabbé. In 1993 begon Sluizer met de opnamen van de thriller Dark Blood, met onder anderen River Phoenix, Jonathan Pryce, Judy Davis en Karen Black in de cast. Het verhaal draait om een Hollywoodkoppel dat tijdens hun tweede huwelijksreis in de problemen komt in de woestijn. Ze worden gered door Boy (rol van River Phoenix), maar die jonge kluizenaar weigert hen zomaar te laten gaan.

De draaiperiode werd indertijd op dramatische wijze afgebroken toen hoofdrolspeler River Phoenix op 23-jarige leeftijd overleed aan een overdosis drugs. Circa 80 procent van de film was gedraaid, maar het materiaal werd in beslag genomen door de verzekeringsmaatschappij. Bijna twintig jaar later kon Sluizer, onder meer via crowdfunding en wat 'creatieve oplossingen in de montagekamer', de film toch afwerken.

Nederlands Film Festival, van woensdag 26 september tot vrijdag 5 oktober, www.filmfestival.nl

Eerste Twitterfilm

Een curiosum dat in Utrecht te zien zal zijn, is de thriller Onder controle. Die wordt omschreven als 's werelds eerste livespeelfim, want hij werd integraal gemaakt op basis van getwitterde regieaanwijzingen. Op maandag 6 augustus werd een uitgebreide filmcrew in stelling gebracht voor een meercamera- registratie. Het Nederlands Film Festival had, onder het motto 'Pak de regie!', het publiek opgeroepen om massaal te twitteren. Een redactie selecteerde de sterkste tweets, regisseur Martijn de Jong gaf die door aan de acteurs en de cast (met bekende namen als Tygo Gernandt, Halina Reijn, Victor Löw en Hanna Verboom) volgde de regie- en dialoogaanwijzingen van het publiek op. Op de website filmfestival.nl en UPC Kanaal 12 kon het publiek de speelfilm via een HD-livestream volgen terwijl hij gemaakt werd. Of het experiment in de bioscoop overeind blijft, moet blijken tijdens de projectie in Utrecht.