Direct naar artikelinhoud

Tweeduizendste VS-soldaat sneuvelt in Afghanistan

Zaterdag sneuvelde de tweeduizendste Amerikaanse soldaat in de oorlog in Afghanistan. Hij werd gedood door een talibaninfiltrant bij de Afghaanse troepen.

Aanvallen door insiders gaan al maanden in stijgende lijn. De toename noopte de coalitietroepen ertoe hun gezamenlijke operaties met het Afghaanse leger op te schorten. Die beslissing kon echter niet verhinderen dat er aanslagen bleven plaatsvinden. De jongste VS-dode viel zaterdag bij een controlepost bij de Afghaanse legerbasis in het district Sayedabad, in Wardak. Ook een andere buitenlander sneuvelde, maar zijn nationaliteit werd niet bekendgemaakt.

Aan Associated Press zei provinciaal woordvoerder Shahidullah Shahid dat een Afghaanse soldaat zijn wapen plotseling op de Amerikaan en zijn kompaan richtte en hen neerschoot. "Uit de eerste berichten blijkt dat een misverstand ontstaan was tussen Afghaanse soldaten en de Amerikaan", aldus Shahid.

Volgens een tweet van een verslaggever van de Britse krant The Daily Telegraph was de ruzie het gevolg van de vraag of een bepaald huis al dan niet moest worden doorzocht. Dat zeiden ooggetuigen aan de journalist.

In dit soort 'green-on-blue'-aanvallen kwamen dit jaar alleen al 52 buitenlandse soldaten om het leven, vooral Amerikanen. Vorig jaar vielen met deze modus operandi 'slechts' 35 doden.

De VS hebben sinds het begin van hun invasie in 2001 al 2000 militairen verloren. "We zijn bereid zware offers te brengen voor deze campagne, maar we zijn niet bereid om zomaar vermoord te worden", zei John Allen, opperbevelhebber van de Amerikaanse en NAVO-troepen in Afghanistan, zondag op het programma 60 Minutes Show van televisiezender CBS.

Meegerekend in de dodentol zijn soldaten die in het ziekenhuis aan hun verwondingen overleden of die buiten gevechtsoperaties om het leven kwamen. De Afghaanse autoriteiten hebben honderden eigen soldaten uit het leger ontslagen. Anderen werden gearresteerd en zijn het voorwerp van een onderzoek.