Direct naar artikelinhoud

Jelle Vossen, of wat dacht u?

Afgezaagd. Zo begint het succesverhaal van Racing Genk en Jelle Vossen stilaan te klinken. Vossen - wie anders - schoot Genk gisteren voorbij STVV met twee goals. Zijn elfde en twaalfde van het seizoen.

Genk had in een matige Limburgse derby niet eens zijn beste voetbal nodig. Maar dat hoeft dus niet als je een spits in de vorm van zijn leven hebt lopen, zoals Jelle Vossen.

Twee handen volstaan niet meer voor Jelle Vossen om zijn doelpunten te tellen. Net voor bij het uur joeg de topschutter zijn nummer elf van het seizoen onhoudbaar voorbij Van Der Jeugt en Genk voorbij STVV. Een minuut voor tijd deed hij er, dankzij een missertje van Van Der Jeugt, nog eentje bij. Twaalf goals in acht wedstrijden. Onnavolgbaar.

Eerder op de dag had Siska Schoeters, presentatrice op radiozender Studio Brussel, Vossen na een interview nog omschreven als lekker ‘chill’, lekker rustig. Maar chill was Vossen gisteren een uur lang allesbehalve. Want Vossen zat niet in de wedstrijd. Gevangen in het strijdplan dat Guido Brepoels een kwartier voor de aftrap met veel enthousiasme had aangekondigd op Radio 1. Een nobel plan.

Bliksemafleider

De Genkse bliksemafleider Ogunjimi botste op de snellere benen van zijn bewaker Odoi. Zo haalde Brepoels een van de Genkse handelsmerken, de doorsteekpassjes, eruit. En Vossen zat in de tang tussen Euvrard en verdedigende mid Mennes. De kleine irritante foutjes van die twee werkten Vossen danig op de zenuwen. Nochtans was hij wel de gevaarlijkste in het eerste kwartier geweest. Na nauwelijks zes minuten nam een doorgekopte bal van Ogunjimi ineens op het slof. Van Der Jeugt was geklopt, maar de bal viel over doel. Amper één minuut later stond Vossen weer oog in oog met Van Der Jeugt. Maar Vossens kopbal strandde op de dij van de STVV-keeper. Twee kansen dus in het openingskwartier voor Genk, maar daar bleef het dan ook bij. Ondanks de druk.

Maar zonder te voetballen - hopeloos waren vaak de passes van Rymenants en Camara - herstelde STVV wel het evenwicht. Genk ging op het trage tempo van de thuisploeg mee voetballen, deed ook mee aan het afvalspelletje. Achterin bij Genk stond de organisatie, net als bij STVV, als een huis. Anele, Matoukou en João Carlos: alle ballen waren voor hen, alle duels ook.

Een keer ontsnapte er eentje aan hun aandacht: op het halfuur kopte Camara een uitstekende cross van Christ op de buitenkant van de paal. Courtois schrok even op, op de tribune sloeg een trainer met oortje een zucht van opluchting. Want ook Vercauteren zag dat zijn team niet op niveau was. De Bruyne was dan wel terug uit schorsing, maar het grote talent had gisteren eveneens zijn dagje niet - kan gebeuren bij een youngster. Zijn beste actie, een schot, vloog over Van Der Jeugt en diens deklat. Ook Tözsér trapte nog eens een vrije schop op Van Der Jeugt en Vossen joeg er nog eentje langs de paal. 0-0 aan de rust: dat was Genk dit seizoen nog niet overkomen.

Opzienbarende serie

Na de pauze ging Genk furieus op zoek naar de voorsprong. Maar het was aan de overkant STVV dat de beste kans kreeg. Courtois haalde een knal van Caluwé uit de bovenhoek - geweldige redding. Maar net voorbij het uur, toen de korte goeie periode van Genk alweer over leek, knalde Vossen een voorzet van Dugary hard in doel. Weer eentje erbij in zijn indrukwekkende reeks en meteen ook drie punten erbij in die even opzienbarende serie van zijn team: 22 op 25. STVV drong in het slotkwartier nog aan, maar de Genkse muur brak niet en Vossen deed er nog een tweede bij. Alle groten gingen ooit al op STVV voor de bijl, van Club Brugge, Anderlecht tot Standard. Alleen met grote rivaal Genk wil het maar niet lukken, al 21 wedstrijden ondertussen. (KT)