Direct naar artikelinhoud

Dichtbijvakantie in trek door crisis en weer

De eerste maand van de zomervakantie was een succes voor de kust. Er werden in juli 7 procent meer vakantiewoningen verhuurd dan vorig jaar. De lange verblijven zijn gestagneerd in plaats van gedaald. Dat blijkt uit een meting van kusttoerismeorganisatie Westtoer en CIB, de Confederatie van Immobiliënberoepen.

Magda Monballyu van Westtoer: “Het zou kunnen dat de crisis haar impact heeft en dat mensen voor hun hoofdvakantie dichter bij huis blijven. We hebben het immers ook over huurwoningen. Overnachtingen in hotels zijn eerder nevenvakanties.”

De toename zit zowel bij de Belgen - plus 6 procent; ze blijven met 87 procent de belangrijkste groep - als bij de Fransen en Nederlanders.

Ook in mei en juni steeg het aantal overnachtingen, meer bepaald met 4 procent. Daar zit een tweede verklaring voor de goede julimaand. “De kust is altijd sterk afhankelijk van het weer”, zegt Magda Monballyu. “Met het mooie weer in mei en juni dachten mensen waarschijnlijk: waarom zouden we ver weg gaan als het hier zo’n mooi weer is? In die zin wordt het nog afwachten wat augustus zal geven.”

De World Tourism Barometer van de UNWTO (World Tourism Organization) spreekt de hypothese van de dichtbijvakantie niet tegen. Na 2009, annus horribilis voor de sector, trekt het internationaal toerisme met horten en stoten weer aan. Tijdens de eerste vier maanden van dit jaar steeg het aantal toeristen wereldwijd met 7 procent.

Volgens de Association of Belgian Tour Operators (ABTO) is de crisis nog niet voorbij. “Eind juli klokten we af op 2,9 procent minder vertrekken”, zegt Veerle De Boeck. “April was heel slecht door de aswolk, mei was redelijk en juni sloot af met min 8 procent.” (SVB)