Direct naar artikelinhoud

Bende koopt vastgoed met miljoenenbuit koperdiefstallen

Een bende die zich specialiseerde in koperdiefstallen en roven in de Antwerpse haven investeerde delen van haar buit in vastgoed. Het Antwerpse parket probeert de geldstromen van de bende in kaart te brengen.

Negen verdachten zitten in de cel. Het zijn Belgen tussen 26 en 60 jaar die (ooit) werkten in de transportsector. Enkelen werden eerder al veroordeeld wegens diefstal. Volgens Stanny De Vlieger, directeur van de Federale Gerechtelijke Politie in Antwerpen, had de bende een opmerkelijke techniek. “De bende bestond uit organisatoren, verkenners en helers. Eenmaal ze een buit op het oog hadden, stalen ze eerst een truck om de buit te kunnen vervoeren. Zo stal de bende een tiental trekkers, die doorgaans werden teruggevonden in de buurt van de plek waar ze verdwenen. Meestal met een kapotte tachograaf zodat we niet konden achterhalen waar de vracht was afgeleverd”.

Het actieterrein van de bende was hoofdzakelijk de Antwerpse haven. Daar reden ze onder andere weg met een container met 800 saxofoons en een lading jeans, die ze verpatsten in Duitsland.

Twintig ton kobalt

Op hun palmares staat ook de diefstal van 20 ton kobalt uit de haven van Antwerpen. Die lading zat verdeeld over 80 vaten en was om en bij het anderhalf miljoen euro waard. De bende verdiende verder goed aan koperdiefstallen. Zo reden ze in juni in Antwerpen weg met 36 ton koper. Anderhalve maand geleden slaagde de bende er in het Oost-Vlaamse Zulte nog in om ’s nachts te ontkomen met 50 ton koper. Slachtoffer Firmin Verbauwhede van Transport Verbauwhede schat de waarde van die roof op 350.000 euro. Het koper stond op een afgesloten terrein klaar voor transport, op twee opleggers. De bende knipte enkele meters omheining door en manoeuvreerde twee gestolen trucks tot bij de geladen opleggers. Van die opleggers ontbreekt, voor zover Verbauwhede weet, elk spoor. “Kort na de diefstal kregen we een telefoontje van een man die liet weten dat hij twee gelijkaardige opleggers had laten wegslepen naar een schroothandelaar. Dat waren blijkbaar onze opleggers. We zijn ze dus kwijt”, zegt Verbauwhede. Ook het gestolen kobalt en koper kon nog niet worden getraceerd.

De bende kon opgerold worden na een onderzoek van een jaar. Bij huiszoekingen stelden de speurders vast dat de betrokkenen zich ook nog met drugs bezighielden. De politie nam wapens, luxeauto’s, 185.000 euro cash geld en een pand in beslag. De totale buit wordt op 2,5 miljoen euro geschat. Het parket van Antwerpen zegt dat het onderzoek verder gaat. “We kijken na hoeveel de bende precies verdiende met hun criminele activiteiten. En nog belangrijker: waar dat geld naartoe is”, zegt woordvoerder Dominique Reyniers. “We hebben aanwijzingen dat het misdaadgeld geïnjecteerd werd in de reguliere economie, met name in vastgoed.” Het parket wil de verdachten volgend jaar al voor de rechter brengen.