Direct naar artikelinhoud

Bram Van Deputte, presentator ‘De Maandagshow’ bij vtm ‘Ik kruip niet meer achter de zetel van schaamte als ik mezelf op tv zie’

Bram Van Deputte maakte zijn debuut als veejay bij JIM. Hij werd daar al snel weggeplukt door productiehuis De Filistijnen en maakt nu het mooie weer in De Maandagshow bij vtm.

Hoe bent u in de media terechtgekomen?

“Een beetje per toeval. Toen ik journalistiek studeerde, deed ik stage bij JIM. Ze waren tevreden, en vroegen of ik wilde meedoen aan hun talentenjacht. Het leek me niet echt mijn ding, maar ik deed mee en werd tweede. Achteraf vroegen ze me af en toe in te springen, en zo werd ik stilaan een van de gezichten van JIM.”

Welke kranten en tijdschriften werden er vroeger bij u thuis gelezen?

“We hadden een abonnement op De Standaard, en lazen Knack en Focus Knack. Ik was geabonneerd op Humo.”

Welke kranten en tijdschriften leest u nu?

“Het voordeel is dat op de redactie van de Filistijnen van alles ligt. Ik heb geen vaste krant, als ik de krantenwinkel binnen spring, laat ik me meestal verleiden door De Standaard, De Morgen of Het Nieuwsblad. Humo en Knack voor Knack Focus koop ik ook regelmatig.”

Wat zijn uw favoriete radio- en tv-programma’s?

“Ik luister graag naar Tomas De Soete op Studio Brussel, maar ik sta niet vroeg genoeg op om veel van zijn programma te horen. Ik kijk meer televisie. Naar cultprogramma's zoals Vlaamse Hollywoodvrouwen, maar ook programma’s zoals De Mol en Schalkse ruiters zullen me altijd bijblijven. In het buitenland ben ik fan van de documentaires van Louis Theroux.”

Hoe zou u uw job zelf omschrijven?

“Als een droomjob. Het is elke dag van niks beginnen en zien waar je eindigt. Ik vind het geestig om bezig te zijn met nieuws dat de mensen interesseert.”

Wat is uw mooiste herinnering in de media?

“Een etentje in een restaurant in Caïro dat zich op de veertigste verdieping bevond en langzaam ronddraaide. Ik moest er een interview doen voor Moviesnackx op JIM. Het was surreëel en absurd om daar als 24-jarige Vlaamse jongen te zitten.”

Wat is uw slechtste herinnering in de media?

“Het voortdurende wachten. Op interviews, op luchthavens, op hotelkamers... Ondertussen heb ik me geperfectioneerd in het wachten.”

Gebruikt u sociale media zoals Twitter, Facebook, MySpace?

“Ik ben verslaafd aan Facebook. Het eerste wat ik ’s ochtends doe, is op Facebook gaan. Soms krijg ik even genoeg van al die statusupdates, maar meestal vind ik het leuk om op die manier op de hoogte te blijven.”

Wie bewondert u in de media?

“Mensen zoals Bruno Wyndaele, Tomas De Soete en Mark Uytterhoeven voor hun taalvaardigheid, de speelsheid en het gemak waarmee ze hun werk doen. Daar sta ik nog mijlen van af. En Martin Heylen, omdat hij zich zo opstelt dat mensen hem dingen vertellen die ze misschien niet wilden vertellen. Dat is een grote gave.”

Hebt u een ambitie die u nog wilt verwezenlijken voor u op pensioen gaat?

“Om de Belgische Jonathan Ross te worden, is België te klein. Ik heb geen afgebakend plan, maar natuurlijk wil ik wel steeds beter worden in wat ik doe. De tijd dat ik van schaamte achter de zetel kroop als ik mezelf op tv zag, is min of meer voorbij. Mensen spenderen veel tijd voor televisie, dus wil ik omzichtig omgaan met hun tijd. Ik wil van informatie en entertainment een mooi geheel maken.”

4 september 1981: wordt geboren in Halle

2000-2002: studeert TEW aan de KU Leuven

2002-2006: studeert Germaanse aan KUB en KU Leuven

2006-2007: studeert journalistiek aan de Erasmus Hogeschool in Brussel

2007-2010: werkt voor JIM

mei 2010-nu: werkt voor De Filistijnen, presenteert mee De Maandagshow op vtm