Direct naar artikelinhoud

'Een vermogensbelasting kan, als België competitiever wordt'

De massale steun die een vermogensbelasting gisteren kreeg, krijgt vandaag evenveel tegenwind. Vooral rijke ondernemers hebben ernstige bedenkingen bij dit voorstel.

In een enquête van Ipsos in opdracht van De Morgen en vtm vond gisteren 75 procent van de ondervraagden dat de rijken meer belast mogen worden (DM 16/11). "Ik wil gerust wel eenmalig extra bijdragen om uit de crisis te geraken", reageert vandaag Jos Vaessen, ex-voorzitter van Racing Genk en ondernemer met fabrieken voor radiatoren in binnen- en buitenland. "Maar de vraag is wat er met dat geld gaat gebeuren. Als mijn bijdrage gebruikt wordt om ons land competitiever te maken, dan betaal ik met plezier een extra vermogensbelasting. Maar niet zoals het nu gaat, waarbij de mensen die het hardst werken het meest gestraft worden. Ik merk dagelijks hoe onze hoge belastingdruk ons parten speelt."

Vaessen heeft een geschat vermogen van 165 miljoen euro en staat op nummer 66 in de jongste rangschikking van rijkste Belgen. Met zijn reactie zit hij op dezelfde lijn als Etienne Davignon, voorzitter van Brussels Airlines en icoon van het Belgische bedrijfsleven. Die lanceerde vorig jaar al een gelijkaardig voorstel, naar aanleiding van de 'rijkentaks' die internationaal belegger Warren Buffet wilde betalen om de overheid bij te springen. "Ik blijf bij dat idee", zegt Davignon nu. "Ik ben te oud om van mening te veranderen. Mijn voorstel is: ja, voor een extra eenmalige belasting, maar alleen als er een deftig herstelprogramma voor ons land komt. Ik wil geen blanco cheque geven."

Regeltjes en wetten

Davignon blijft op de vlakte als het over het concrete beleid gaat. Zijn 'collega' Paul Buysse, voorzitter van staaldraadproducent Bekaert, is openhartiger. Hij heeft hetzelfde idee over een vermogensbelasting. "Ik wil gerust een eenmalige bijdrage doen", zegt hij, "als de regering van ons land weer een economische gemeenschap kan maken die internationaal meetelt." "Aan een regering die alleen maar een domper zet op de bedrijfsdynamiek, zoals nu het geval is, wil ik niet bijdragen."

"Je zou eens moeten weten met hoeveel regeltjes en wetten bedrijven in ons land worden opgezadeld. Het schrikt mensen echt af. Er komen altijd maar regels bij, zoals nu weer de quota voor vrouwen in de raden van bestuur. Dat is allemaal goed bedoeld, maar het nekt het ondernemerschap. Terwijl het net de ondernemers zijn die het land hebben grootgemaakt."

Paul Buysse kent naar eigen zeggen meerdere bedrijfsleiders die nu al voorbereidingen treffen om naar het buitenland te verhuizen, zodat ze snel kunnen gaan "als de overheid het te ver drijft". "Dat is geen loos dreigement. Ik ken Vlaamse bedrijven die daar echt mee bezig zijn", zegt hij.

"Als het te erg wordt, vertrek ik ook naar het buitenland", zegt Roland Duchâtelet, voorzitter van Standard en oprichter van technologiebedrijf Melexis. Hij heeft een geschat vermogen van 748 miljoen euro. "Ik ben geen masochist. Als de belastingdruk te groot wordt, dan ben ik weg. Nu al heb ik weet van ongeveer vijftig families die om die reden, in alle stilte, uit ons land zijn weggegaan. Je ziet het effect nu al, gewoon omdat er nog maar over wordt gepraat. Andere landen die een vermogensbelasting effectief hebben ingevoerd, hebben die allemaal ingetrokken omdat de kapitaalvlucht naar het buitenland te groot werd."

Over die vermogensbelasting is Duchâtelet negatief over de hele lijn: "Mijn vermogen zou niet eens volstaan om de overheidsuitgaven van één dag te dekken", zegt hij. "Diezelfde dag moet dus nog een andere miljonair worden aangepakt, en zo gaat het verder. Tot alleen nog de socialisten overblijven. Hoe gaan ze dat oplossen? Elkaar belasten?"

'Ik creëer werk'

De ex-rector van KU Leuven, André Oosterlinck, die rijk is geworden door de verkoop van zijn spin-offtechnologiebedrijf Icos, heeft een origineler idee: "Als de PS een vermogensbelasting wil, laat ze die maar invoeren", zegt hij. "Maar dan alleen in Wallonië. Dan zullen ze wel zien wat het effect is en tot inkeer komen." Voor hemzelf ziet hij een vermogensbelasting niet zitten. "Ik heb mijn vermogen verdiend door een bedrijf op te richten dat tewerkstelling creëert en waarvoor ik al veel belastingen heb betaald. Ik heb geen problemen met een belasting die speculatie afremt, maar een belasting die het vermogen nog meer belast, is een brug te ver."