Direct naar artikelinhoud

Armand De Decker in opspraak door vermeend lobbywerk

Een Franse vertrouwelijke nota doet uit de doeken hoe ex-Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) lobbywerk verrichtte voor een Kazachse miljardair. De Decker heeft het over loze beschuldigingen. Verschillende partijen dreigen met een onderzoekscommissie.

Vandaag komen de parlementsleden bijeen voor hun politieke rentree. Op een handvol dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft de meerderheid er alles aan gedaan om de zitting zo rustig mogelijk te laten verlopen. Maar de stemming over de strafrechtelijke minnelijke schikking in het parlement begin vorig jaar zou wel eens roet in het eten kunnen gooien.

De Franse satirische krant Le Canard Enchaîné berichtte vorige week over een vreemde versnelling in de wettelijke procedure over de minnelijke schikking. Die was inderdaad binnen de drie maanden in kannen en kruiken. Volgens de krant zou Frans oud-president Nicolas Sarkozy daar achter gezeten hebben. Dankzij deze regeling zouden drie Kazachse miljardairs die in België werden vervolgd, vrijgesproken kunnen worden. De Kazachse president had die vrijspraak als voorwaarde gesteld voor een lucratieve deal met Frankrijk.

Volgens een confidentiële nota die Le Canard Enchaîné in handen kreeg en die De Morgen kon inkijken blijkt dat de zaak op zijn zachtst gezegd vreemd is. Deze nota werd opgesteld door Jean-François Etienne des Rosaies, oud-prefecten een medewerker van de vorige Franse minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant. Het brengt het hele lobbywerk in beeld dat geleid heeft tot de aanpassing van de Belgische wet en de aanbieding van een financiële transactie aan de Belgisch-Kazachse miljardair Patokh Chodiev. Die Chodiev was hier verwikkeld in een corruptiezaak rond Tractebel.

"Ik heb de zeer belangrijke steun van mijn neef Armand De Decker gekregen. Hij heeft de steun van drie ministers gekregen, die van Financiën, van Justitie en van Buitenlandse zaken. Hij heeft ook zijn eigen politieke partij tot unanimiteit kunnen bewegen om de nieuwe wet te veranderen", schrijft Jean-François Etienne des Rosaies. En ook: "Frankrijk zal minister van Staat De Decker ontvangen, zonder hem evenwel expliciet te bedanken voor zijn diensten".

Door de nieuwe wet kan het gerecht een deal sluiten met een verdachte. Vooral het parket van Antwerpen, met enkele diamantzaken in het achterhoofd, zag heil in de zaak. De wetsaanpassing kwam er binnen de drie maanden, in maart 2011 startten de werkzaamheden, op 17 juni 2011 tekende het Brussels parket een deal met Chodiev. De miljardair betaalde 23 miljoen euro en het parket stopte met de fraudezaak tegen hem. Die zaak ging om 55 miljoen euro.

Beschadigingscampagne

Volgens Etienne des Rosaies was De Decker het contactpunt in België voor het nodige lobbywerk. De oud-voorzitter van de Senaat bevestigt dat hij effectief met de zaak in contact gekomen is door zijn werk voor het Belgisch-Nederlandse advocatenkantoor Stibbe. "Deontologisch kan ik zeker niets uitleggen", zegt hij. "Maar ik heb absoluut niets fout gedaan. Dit is een beschadigingscampagne in het kader van de verkiezingen." De Decker benadrukt dat hij op geen enkel ogenblik is tussengekomen tijdens de bespreking van het wetsvoorstel, noch inhoudelijk, noch procedureel.

In de nota van de Franse topambtenaar staan enkele opmerkelijke fouten. Zo wordt gezegd dat De Decker de neef is van Etienne des Rosaies is, terwijl de twee gewoon goede vrienden zijn. Ze gaan zelfs samen op vakantie.Het lijkt eveneens weinig geloofwaardig dat De Decker steun van de ministers Steven Vanackere (CD&V), Stefaan De Clerck (CD&V) en Didier Reynders (MR)heeft gekregen. De zaak werd immers voornamelijk door het parlement behandeld. De toenmalige meerderheidspartijen Open Vld, CD&V, PS, cdH en MR sloten een akkoord.

Bij Groen, Ecolo en sp.a, tegenwoordig wel in de meerderheid, wil men hoe dan ook uitleg over de zaak. Groen gaat samen met Ecolo een voorstel tot oprichting van een onderzoekscommissie indienen. "Dat lijkt ons noodzakelijk", legt Kamerlid Stefaan Van Hecke uit. "Wij waren tegen die minnelijke schikking, maar nu moeten we echt antwoorden kunnen krijgen". Ook sp.a zit met vragen. "We kunnen niet aanvaarden dat een ander land BelgischeKamerleden probeert te beïnvloeden", zegtKamerlid Dirk Van der Maelen. Ook oppositiepartij FDF eist een onderzoekscommissie. N-VA-fractieleider Jan Jambon liet weten zijn standpunt over de zaak nog te bepalen.