Direct naar artikelinhoud

Designer grijpt macht bij Apple

Scott Forstall, de manager die verantwoordelijk was voor het populaire besturingssysteem iOS (iPhone, iPad), moet het bedrijf verlaten na de Apple Maps-mislukking. Designer Jonathan Ive maakt promotie en wordt de 'architect' van Apple.

Forstall kwam in 1997 bij Apple. De Stanford-alumnus genoot veel steun van Apple-oprichter Steve Jobs, met wie hij ook had samengewerkt bij NeXT. Forstall maakte snel carrière. Zijn appetijt voor risico werd gesmaakt. En de ontwikkeling van iOS, inclusief de lancering van de App Store, was een ongezien succes. Op een bepaald moment werd hij zelfs genoemd als een potentiële opvolger van Jobs.

Maar met de andere topfiguren in het bedrijf boterde het niet. "Forstall paste nooit binnen de Apple-cultuur", zegt een bron aan de Wall Street Journal. Forstall bleek een hel om mee samen te werken en de man pochte met zijn nauwe band met Jobs. De spanning liep steeds verder op, zeker toen Jobs vorig jaar overleed en Tim Cook de leiding over het bedrijf nam. Forstall mocht als verantwoordelijke voor het mobiele besturingssysteem iOS regelmatig het podium op tijdens netjes georchestreerde productlanceringen maar intern was hij steeds minder overtuigd dat Apple de goede richting uitging. In een mail aan zijn team zei hij dat ze "niet genoeg werken aan grote ideeën voor de mobiele sector". De laatste versies van iOS hebben inderdaad geen revoluties gebracht.

Het was wachten tot een fout om Forstall aan de deur te zetten. Die kwam er deze herfst met Apple Maps, een kaartenapplicatie die in de nieuwste versie van iOS zit ingebouwd en Google Maps moet vervangen. Maps bleek een mislukking van formaat. De kaarten en satellietbeelden waren onbetrouwbaar, fout en zelfs ridicuul. Cook zag zich verplicht een excuusbrief te schrijven naar zijn klanten. De CEO ging zelfs plat op de buik door consumenten op een aantal concurrerende alternatieven te wijzen, inclusief Google Maps. Forstall weigerde zijn naam onder de brief te plaatsen. Hij vond dat Apple zich helemaal niet hoefde te verontschuldigen.

Forstall is niet de enige topman die Apple verlaat. Ook John Browett werd gevraagd zijn bureau leeg te maken. Browett, sinds kort verantwoordelijk voor alle Apple Stores, paste niet binnen de cultuur en maakte enkele zware fouten.

De resterende leden van het directiecomité nemen meer verantwoordelijkheden. Design-goeroe Jonathan Ive, met wie Forstall regelmatig in de clinch lag, krijgt ook de human interface van de producten en software onder zich. Concreet betekent dit dat het minimalistische design van Ive, dat we kennen van de iPhone en iPad, ook zal terugkeren in de software van de groep. Reken er dus maar op dat de leren randjes, de bandrecorder-looks en andere tierlantijntjes die we kennen uit bepaalde Apple-applicaties binnenkort zullen verdwijnen. Ive wordt de echte architect van de Apple-producten. Alle delen van het product moeten naadloos in elkaar overgaan en op elkaar zijn afgestemd. De laatste die deze job deed was Steve Jobs.

Craig Frederighi is verantwoordelijk voor iOS en OS X. Cook zal de winkels onder zich nemen. Forstall blijft nog tot begin 2013 in dienst als 'adviseur van de CEO'.