Direct naar artikelinhoud

Vakantieverhuur aan Belgische kust duikt naar beneden

De verhuur van vakantiewoningen aan de Belgische kust lag in juli 10 tot zelfs 20 procent lager dan het jaar voordien. Een gevolg van het slechte weer, de economische crisis en de veranderde vakantiegewoontes.

Twintigduizend vakantieverblijven zijn er aan de Belgische kust te huur. En die raken de laatste jaren steeds moeilijker gevuld. "De verhuur van vakantiewoningen loopt al twintig jaar licht achteruit", zegt Jan Jassogne, gedelegeerd bestuurder van de afdeling Vlaanderen en Kust bij de Confederatie van Immobiliënberoepen van België. Maar de voorbije vakantiemaand ging die verhuur pas echt de dieperik in. Een duik van 10 procent volgens de meest optimistische schattingen.

Naar een verklaring moet Jassogne niet lang zoeken. "Het slechte weer en de economische crisis. België mag dan voorlopig grotendeels aan de gevolgen van de crisis zijn ontsnapt, de perceptie van crisis is er wel." En dan is er het kwakkelweer. "Na de slechte zomer van vorig jaar zijn heel wat mensen gaan twijfelen over een vakantie aan de Belgische kust. Als dan de voorspellingen voor de eerste vakantieweken tegenvallen dan merken we dat meteen aan de verhuurcijfers."

De directe impact van dat slechte weer hangt dan weer samen met de veranderde vakantiegewoontes. "Mensen verwachten steeds meer flexibiliteit. Vroeger legden mensen maanden op voorhand hun vakantie aan de kust vast. Bovendien waren de verhuurperiodes toen ook langer. Mensen die twee maanden lang aan de kust bivakkeerden waren twintig jaar geleden geen uitzondering. Tegenwoordig huren mensen per week of per zelfs per weekend. Korte uitjes dus, waar ze soms pas een paar dagen op voorhand over beslissen. Dat maakt de onzekerheid voor de verhuurders een stuk groter. Als het weer tegenvalt zien zij hun potentiële huurders en masse naar het buitenland trekken."

Toch is het kusttoerisme volgens Jassogne niet in crisis. "De verhuur van vakantiewoningen mag dan al dalen, het aantal overnachtingen blijft wel stijgen." Steeds meer mensen houden er immers een eigen vakantiestek aan de kust op na. "Elk jaar komen er 1.500 tweede verblijven bij. Appartementen of huizen die niet verhuurd worden maar die tijdens vakantieperiodes wel bewoond zijn en dus mensen naar de kust brengen."

Al is die tendens niet zonder gevaar. "Willen we de kust als vakantiebestemming aantrekkelijk houden dan moeten we erover waken dat er een voldoende groot, kwalitatief huuraanbod behouden blijft", waarschuwt Jassogne. En dat kan enkel door de verhuurders van vakantiewoningen een duwtje in de rug te geven.

Dat duwtje komt er volgend jaar in de vorm van een gebruiksvriendelijke website waar alle kustverblijven, met eenduidig quoteringssysteem, terug te vinden en te boeken zijn. "Op de site van Toerisme Vlaanderen is nu al zo'n database te vinden, maar qua volledigheid en gebruiksvriendelijkheid is er nog werk aan de winkel." Een site waarvan Jassogne hoopt dat die de Belgische kust ook in buitenland in de kijker zal zetten. "Daar ligt nog een immens potentieel. We zijn nog steeds voor 85 procent van de verhuur afhankelijk van de binnenlandse markt."