Direct naar artikelinhoud

Reynders: 'Dit is geen kip-of-ei-debat, we moeten vooruitgang boeken op twee fronten tegelijk'

Premier Di Rupo (PS) reageert pas vandaag op het plan voor een meer geïntegreerde economische en monetaire Europese Unie, maar buitenlandminister Reynders (MR) gaf gisteren al een schot voor de boeg.

Reynders geeft tegengas aan de critici die in het document een tegenstelling lezen tussen Europese begrotingsdiscipline (het stokpaardje van Merkel) en een 'mutualisering' van staatsschuld via euro-obligaties (een dada van Hollande). "Dat lijkt op het debat van de kip en het ei", zei hij in Luxemburg, waar hij samen met zijn Europese ambtgenoten overlegde met Van Rompuy via een teleconferentie. "Het komt eropaan simultaan vooruitgang te boeken op de twee fronten."

Guy Verhofstadt, fractieleider van de Europese Liberalen (Alde), reageerde ook voor het eerst sinds lang hoopvol. "Het is hoog tijd dat er concrete plannen werden voorgesteld die streven naar een structurele oplossing om de eurozonecrisis aan te pakken en die een einde maken aan maanden getalm en gedeeltelijke oplossingen", zei hij. Verhofstadt noemt het rapport "een signaal dat de top van deze week niet nog eens een verloren opportuniteit is maar ernstige voorstellen overweegt voor een echte budgettaire en politieke unie." Toch is het volgens hem nog te vroeg om te juichen. "De crisis verergert met de dag, nu nog een lidstaat van de eurozone (Cyprus, nvdr) noodsteun verlangt. Deze top zou wel eens de laatste kans voor de eurozone kunnen zijn."

Ook Bart Staes, EP-lid voor de Europese Groenen, is blij dat een ambitieus document op tafel ligt. Wel uit hij kritiek op de geringe aandacht voor de democratische legitimering. "Het is goed dat democratie erkend wordt als vierde bouwsteen, maar daaraan slechts acht regeltjes wijden is erg weinig. Nochtans draait het daar allemaal om. De Commissie moet politiek verkozen kunnen worden, zodat Commissarissen ook individueel aansprakelijk worden. Nationale parlementen en het EP moeten meer controlerende bevoegdheden krijgen." Volgens Staes dringt een Verdragswijziging zich op. "Europa is niet onzijdig, maar wordt gedragen door mensen en ideologieën. Alleen met meer debat kan het huidige bureaucratische Europa een project worden dat visie en hoop creëert."