Direct naar artikelinhoud

Peiling 'La Libre' maakt LDD nog groter

Brussel l Lijst Dedecker rukt op naar de derde plaats in Vlaanderen, met 16,5 procent van de stemmen. Dat moet blijken uit de nieuwste peiling van de Franstalige krant La Libre Belgique. De peiling is nog virtueler dan gewoonlijk omdat ze twee weken voor de huidige politieke crisis werd afgenomen.

De resultaten tonen dan ook weinig verschuivingen, enkel bevestiging van tendensen. In Vlaanderen blijft CD&V de grootste (21,5 procent). Het procentje extra tegenover de vorige peilingen halen ze weg bij de vroegere kartelpartner N-VA, die met 4,8 procent onder de kiesdrempel zakt. Ook Open Vld zakt weg (17 procent, min 1,4), en blijft nipt groter dan Lijst Dedecker (16,5). Sp.a (15,8) en VB (14,8) verliezen verder terrein, terwijl Groen! stabiel blijft (7,1). De lijst van populairste politici wordt aangevoerd door Jean-Marie Dedecker, voor Yves Leterme en Guy Verhofstadt. Ook die lijst zou er vandaag wellicht anders uitzien.

In Wallonië krijgt de MR een tik (25,7 procent, min 1,4), en wordt de partij fors kleiner dan de PS (28). Het cdH (19,1) wint, Ecolo verliest (16,7). In Brussel wint MR wel, ze wordt er bijna 10 procent groter dan de PS. (BE)