Direct naar artikelinhoud

'Het succes van naoorlogse kunst is geen bubbel'

Jawel, ze is de dochter van de bekendste kunstpaus in Vlaanderen, maar Marianne Hoet (50) is nu vooral goed bezig een mooie reputatie voor zichzelf uit te bouwen. Als experte naoorlogse en hedendaagse kunst was ze nauw betrokken bij de recordveiling in New York dinsdagavond.

"Het hing in de lucht", zegt Marianne Hoet aan de telefoon vanuit The Big Apple. "De interesse bij collectioneurs voor Francis Bacon is al een tijd groot. Bovendien is Three Studies of Lucian Freud een kathedraal van een werk.

"Lange tijd waren de werken van de triptiek verspreid over verschillende collecties, tot een Italiaanse kunstverzamelaar ze samenbracht en ze jarenlang in zijn collectie bewaarde. Dat hij ze nu samen op de markt bracht, was zo uniek dat we met een record rekening hielden.

"Daarom ook hebben we het lot naar voren geschoven, naar lot 8A. Dat hebben we bij Christie's nooit eerder gedaan. Zo kon iedereen, waar ook ter wereld, makkelijker inbellen en bieden. Bovendien creëert zo'n record een goede dynamiek in de veilingzaal."

Wat zegt dit record over de hedendaagse kunstmarkt?

Hoet: "Het toont vooral dat er een markt is voor meesterwerken. Heel wat collectioneurs willen tegenwoordig in korte tijd een topverzameling samenstellen. Ze jagen op iconen en Francis Bacon is er daar onbetwistbaar een van.

"Ik heb me lange tijd angstig afgevraagd: 'Absorbeert de markt dit nog wel?' De praktijk leert echter dat er voor topwerken bijna altijd kopers gevonden worden. En daardoor blijven we er ook steeds binnenkrijgen."

Toch voorspelden experts al een eind aan de hausse in de verkoop van naoorlogse kunst.

"Het succes van naoorlogse kunst is geen bubbel. Heel wat collectioneurs bouwen hun kunstverzameling beredeneerd uit en kiezen bewust voor naoorlogse kunst. Omdat zij toegankelijker is dan werk van pakweg de modernen, die we duidelijk moeilijker verkocht krijgen? Omdat zij kunst willen die iets zegt over de tijd waarin we leven? Wellicht spelen verschillende factoren mee."