Direct naar artikelinhoud

Tienjarige verdedigt doel bij geamputeerde Rode Duivels

In het Ierse Limerick vond afgelopen weekend de Paddypowers Amputee Cup plaats, een internationaal voetbaltoernooi voor geamputeerden. Ook België tekende present, met in de goal een tienjarige jongen.

Yari De Wolf uit Lede heeft maar een arm en droomt ervan om een groot keeper te worden. Bij een reguliere voetbalploeg bleek dat niet mogelijk. En dus maakt hij deel uit van AMP Football Belgium, de enige ploeg met geamputeerde voetballers in ons land. Een jeugdploeg bestaat niet, en dus speelt hij als enige tiener tussen de volwassenen.

Het afgelopen weekend hielp hij zijn ploeg mee aan hun allereerste overwinning ooit. De geamputeerde Rode Duivels speelden in Limerick drie wedstrijden. Die tegen Nederland wonnen ze, wat hen de vijfde plaats op het toernooi opleverde.

AMP-voetbal werkt anders dan gewoon voetbal. Op het veld staan geen 22, maar 14 spelers. Wie voetbalt, heeft een amputatie aan het been en speelt zonder prothese maar met krukken. In de goal staat altijd iemand met maar een arm of hand. De nationale ploeg bestaat nog maar zeven maanden. "We tellen 15 spelers", zegt ondervoorzitter Rikus Van der Meulen. Die trainen tweewekelijks op de pleinen van de Koninklijke Belgische Voetbalbond in Tubeke. Toernooien zijn volgens hem zeldzaam, en ook een dure zaak. "Want aangezien er geen andere AMP-voetbalploegen in ons land zijn, moeten we daarvoor telkens naar het buitenland", klinkt het.